Η Φον ντερ Λάιεν προτείνει να ανοίξουν κι άλλα κέντρα μεταναστών όπως στην Αλβανία

15/10/24, 12:21
Κατηγορία: Επικαιρότητα / Συντάκτης: Newsroom

​Καθώς ξεκίνησε τη Δευτέρα η μετεγκατάσταση της πρώτης ομάδας μεταναστών από την Ιταλία στην Αλβανία, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε επιστολή της προς τους ηγέτες της ΕΕ ενόψει της συνάντησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17-18 Οκτωβρίου, ζήτησε τη δημιουργία κέντρων μεταναστών παρόμοιων με αυτά που προέκυψαν από τη συμφωνία Ιταλίας-Αλβανίας, σύμφωνα με το tgcom24.it.

«Θα πρέπει να συνεχίσουμε να εξετάζουμε τη δυνατότητα δημιουργίας κέντρων επαναπατρισμού εκτός ΕΕ, ειδικά με τη νέα νομοθετική πρόταση για τους επαναπατρισμούς. Από τη λειτουργία του πρωτοκόλλου Ιταλίας-Αλβανίας θα πάρουμε χρήσιμα διδάγματα», αναφέρει η φον ντερ Λάιεν στην επιστολή της.

Κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ να εργαστούν καινοτόμα για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, ενώ επεσήμανε την ανάγκη αναθεώρησης του ορισμού των ασφαλών τρίτων χωρών. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και ο ΔΟΜ έχουν εκδηλώσει την προθυμία τους να συνεργαστούν για να βοηθήσουν όσους ζητούν άσυλο χωρίς να διακινδυνεύουν τη ζωή τους στη Μεσόγειο.

Επιπλέον, τόνισε τη σημασία της συνεργασίας για την επανεισδοχή μεταναστών, αναφέροντας περιπτώσεις όπως το Ιράκ, το Μπαγκλαντές και τη Γκάμπια, όπου η συνεργασία με εταίρους βάσει του άρθρου 25α του Κώδικα Θεωρήσεων ενίσχυσε τη δράση. Επίσης, υπογράμμισε ότι η ΕΕ πρέπει να αξιοποιήσει την επιρροή της όχι μόνο στην πολιτική θεωρήσεων, αλλά και σε τομείς όπως το εμπόριο.

Η φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι η διαχείριση της μετανάστευσης πρέπει να είναι συνολική, συνδυάζοντας εσωτερικές και εξωτερικές δράσεις, την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας μεταναστών, την αύξηση των επιστροφών και τη δημιουργία συνεργασιών που αντιμετωπίζουν τις βαθύτερες αιτίες της μετανάστευσης.

Τέλος, επισήμανε ότι η αύξηση των νόμιμων διαδρομών μετανάστευσης θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και στην κάλυψη των αναγκών της αγοράς εργασίας της ΕΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: