Γραφείο αντιπροσωπείας στην Αλβανία θα ανοίξει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

15/10/24, 14:29
Κατηγορία: Επικαιρότητα / Συντάκτης: Newsroom

​Στην τελευταία συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποφασίστηκε το άνοιγμα γραφείου αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) στα Τίρανα, αφού προηγουμένως εγκρίθηκε η σχετική συμφωνία που είχε υπογραφεί μεταξύ της Αλβανίας και της ΕΤΕπ.

Επισημαίνεται ότι η ΕΤΕπ, η οποία δραστηριοποιείται στην χώρα από το 1995, αποτελεί έναν πολύ σημαντικό χρηματοδοτικό οργανισμό που στηρίζει σημαντικά έργα υποδομών τόσο στην ίδια την Αλβανία, όσο και στις υπόλοιπες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που φιλοδοξούν να ενταχθούν μελλοντικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Χαρακτηριστικά, υποστήριξε την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου για την πόλη της Αυλώνας, ενώ επίσης το 2019 υπέγραψε δανειακή σύμβαση με το αλβανικό δημόσιο για την αστική ανάπλαση των Τιράνων, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την Οικονομική Ανθεκτικότητα. Το συγκεκριμένο έργο στοχεύει τόσο στη μείωση της ρύπανσης στον ποταμό Λάνα όσο και στην αναδιοργάνωση των δρόμων και του ευρύτερου χώρου γύρω από τις δύο όχθες.

Κατά τα τελευταία χρόνια, η Τράπεζα έχει επίσης υποστηρίξει μαζί με το Αλβανικό Ταμείο Ανάπτυξης (ADF) επενδύσεις για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της Βόρειας Αλβανίας και της ακτογραμμής της Αδριατικής. Παράλληλα, στο πλαίσιο του επενδυτικού πλαισίου για τα Δυτικά Βαλκάνια (WBIF), έχει παράσχει τεχνική βοήθεια σε πρότζεκτ σχετικά με τους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος, της κοινωνικής πολιτικής, των μεταφορών και των ψηφιακών υποδομών, όπως για το αντιπλημμυρικό έργο του ποταμού Mat στην κεντρική Αλβανία, μεταξύ άλλων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: