Ο Βασιλιάς Έντι Ράμα είναι γυμνός

Ο Βασιλιάς Έντι Ράμα είναι γυμνός

Τα τελευταία δύο χρόνια ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, έχει αναλάβει μια μεγάλη εκστρατεία δημοσίων σχέσεων για την προβολή της νέας εικόνας της χώρας που αυτός και το κόμμα του θέλουν να δείξουν ότι υπάρχει στην Αλβανία.

Ειδικά μετά την επίσκεψη του Παπά Φραγκίσκου στα Τίρανα στις 21 Σεπτεμβρίου 2014, σε κάθε επίσκεψη στο εξωτερικό, σε κάθε συνάντηση με ξένο πολιτικό ή διεθνή συνάντηση και σε κάθε συνέντευξη που δίνει στον ξένο τύπο ο πρωθυπουργός της Αλβανίας μιλά για την θρησκευτική ειρήνη και αρμονία που υπάρχει στην Αλβανία και την οποία θα πρέπει να μιμηθούν η να διδαχθούν και τα Ευρωπαϊκά κράτη όπως η Γαλλία, το Βέλγιο και αλλά κράτη με μουσουλμανικό πληθυσμό.

Κάτι σαν το παλιό γνωστό ρητό: Η Αλβανία είναι ο φάρος στα παράλια της Αδριατικής που σκορπά το φως της ...κλπ, που ακούγαμε τα χρόνια της δικτατορίας του Χότζα.

Δεν παραλείπει να πει σε κάθε συνάντηση με Ευρωπαίους ηγέτες ότι ο ίδιος είναι βαφτισμένος Καθολικός αν και η οικογένειά του ήταν Χριστιανοί Ορθόδοξοι, με την ελπίδα ότι θα είναι πιο αρέστος στους Καθολικούς Ευρωπαίους.

Την προσπάθεια αυτή ο γνωστός δημοσιογράφος Fatos Lubonja την περιέγραψε με μια φράση: "Το εθνικισμό και τον αθεϊσμό, μας τον πουλάνε για θρησκευτική αρμονία."

Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες και πολιτικοί έχουν αποφύγει έξυπνα να του πουν πως αυτοί βλέπουν στην Αλβανία την πραγματική κατάσταση την οποία αυτοί γνωρίζουν πολύ καλά, αλλά δεν ήταν το ίδιο επιεικείς με τον Ράμα οι ξένοι δημοσιογράφοι και ο ξένος τύπος.

Από την αρχή του μήνα Ιανουαρίου 2016 είχαμε τουλάχιστον έξι ρεπορτάζ σε διεθνή τηλεοπτικά κανάλια και περιοδικά με αποκλειστικό αντικείμενο την κάθε άλλο παρά αρμονική κατάσταση στην Αλβανία, που αντιτίθεται στην εικόνα που προβάλει ο Ράμα:

Ενδεικτικά:
4 Ιανουαρίου 2016, ρεπορτάζ του Γαλλικού τηλεοπτικού καναλιού Canal+ με τίτλο: "Ο δρομος τον καλάσνικοφ.", η Γαλλίδα δημοσιογράφος αποκαλύπτει το δρόμο των όπλων από την Αλβανία προς την Ευρώπη και αφήνει σαφείς υπόνοιες πως τα Αλβανικά καλάσνικοφ μπορεί να έχουν χρησιμοποιηθεί στις επίθεσης που έγιναν στο Παρίσι.

13 Ιανουαρίου 2016, ρεπορτάζ του κρατικού ιταλικού καναλιού RAI 1 με τίτλο: "Αλβανία - η πόρτα του Τζιχάντ", που δείχνει το εμπόριο όπλων από την Αλβανία προς την Ευρώπη καταλήγοντας ότι τα όπλα αυτά φτάνουν στα χέρια του ISIS.

18 Ιανουαρίου 2016, το Ιταλικό τηλεοπτικό κανάλι CORRIERE TV παρουσιάζει ρεπορτάζ με τίτλο: "Ο κίνδυνος τρομοκρατίας που έρχεται από την Αλβανία."

19 Ιανουαρίου 2016, το περιοδικό POLITICO από Βρυξέλλες παρουσιάζει πολυσέλιδο άρθρο με τίτλο: "Μια ευρωπαϊκή κουλτούρα οπλοφορίας πιο αιματηρή από την αμερικανική. - Σχεδόν διπλάσιος αριθμός ανθρώπων σκοτώθηκε από πυροβόλα όπλα στην Αλβανία, ένας υποψήφιος για να ενταχθεί στην ΕΕ, από ότι στις ΗΠΑ."

19 Ιανουαρίου 2016, άρθρο από την Αγγλική DAILY MAIL Online με τίτλο: "Το εντυπωσιακό οπλοστάσιο των RPG, πολυβόλα, χειροβομβίδες που βρέθηκαν στην φύλαξη της Αυτοκρατορίας των γκάνγκστερ, αξίας 4 δισεκατομύριων", γράφει για στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στο Λαζαράτι και για τουλάχιστον 1000 μέλη του ISIS στην Αλβανία.

23 Ιανουαρίου 2016, αυτό που δεν το περίμενε ο βασιλιάς (ο Ράμα), ήταν το άρθρο στο Αγγλικό περιοδικό The Economist το όποιο μετά από μια εβδομάδα που έχει πάρει 240.000 ευρώ από μια κρατική διαφήμιση, παρουσίασε στις 23 Ιανουαρίου ένα άρθρο με τίτλο: "Ο στόχος πίσω από τα τζαμιά, - Η θρησκευτική διπλωματία της Τουρκίας." που επικρίνει την πολιτική των κυβερνήσεων της Αλβανίας κατά της μουσουλμανικής κοινότητας της χώρας, ευνοώντας τις χριστιανικές κοινότητες, κάτι που σπρώχνει την Αλβανία στην επιρροή της Τουρκίας.

Προσωπική μου άποψη είναι ότι τα ρεπορτάζ αν και γράφουν πολλές αλήθειες, έχουν μερικές ανακρίβειες και υπερβάλλουν με μερικά ανύπαρκτα στοιχεία, ΑΛΛΆ παρουσιάζουν με ακρίβεια την αντίληψη που οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν για την Αλβανία και την εικόνα που έχει δημιουργήσει η Αλβανία στο εξωτερικό, την εικόνα που οι ίδιοι οι Αλβανοί έχτισαν όλα αυτά τα χρόνια.

Ελπίζω ο πρωθυπουργός Ράμα, διαβάζοντας αυτά τα άρθρα και βλέποντας αυτά τα ρεπορτάζ, να έχει καταλάβει ότι στην σημερινή Ευρώπη, δεν μπορείς την μια μέρα να χαλάς εκκλησίες και την άλλη μέρα να παριστάνεις τον Δαλάι Λάμα.

Ο Εκσκαφέας

Canal+ video
Rai1 video
CORRIERE TV
POLITICO
MAIL Online
The Economist

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου