Αυτά είναι τα χαράτσια της Ελληνικής Προξενικής Υπηρεσίας για τους Βορειοηπειρώτες

Αυτά είναι τα χαράτσια της Ελληνικής Προξενικής Υπηρεσίας για τους Βορειοηπειρώτες

Όλοι μας είχαμε την ατυχία να επικυρώσουμε πιστοποιητικά στην Ελληνικής Πρεσβία στα Τίρανα, τα οποία μας ζητούν αδιάκοπα όλες οι κρατικές υπηρεσίες στην Ελλάδα, ένα επαναλαμβανόμενο βάσανο που κρατά 25 χρόνια για όλους μας και ιδιαίτερα για αυτούς που συνεχίζουν να διατηρούν δεσμούς με την ιδιαίτερη πατρίδα μας.

Αφού κάνεις το δωδεκάωρο ταξίδι από την Ελλάδα στην γενέτηρά σου και πληρώσεις τα χαράτσια του δήμου για να σου εκδώσουν το πιστοποιητικό, έρχεται η ώρα που να πάρεις την σφραγίδα επικύρωσης της Ελληνικής Προξενικής Υπηρεσίας και μαθαίνεις με έκπληξη ότι τώρα θα πληρώσεις το βαρύτερο χαράτσι.

Μέχρι πρόσφατα η επικύρωση πιστοποιητικών στην υπηρεσία του προξενείου κόστιζε 20 ευρώ (που δεν είναι λίγα) αλλά με το Προεδρικό Διάταγμα Άρθ. 16 της 31 Ιανουαρίου 2014, έχουν ανεβάσει τα τέλη επικύρωσης υπογραφής σε πιστοποιητικό ξένης αρχής κατά 50%, στα 30 ευρώ ανά πιστοποιητικό, μαζί με πολλά άλλα τέλη για ανάλογες υπηρεσίες επικύρωσης από την Προξενική Υπηρεσία. Τα τέλη αυτά ισχύουν για όλα τα προξενεία της Ελλάδας ανά την υφήλιο, οπότε οι Βορειοηπειρώτες πληρώνουν το ίδιο πόσο που πληρώνει ένας ομογενής που ζει στην Νέα Υόρκη ή στο Λονδίνο, χωρίς να λάβουν υπόψη την δυσμενή οικονομική θέση στην οποία βρίσκετε η Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία.

Για να καταλάβετε το παράλογο του ιδιαίτερα τσουχτερού ποσού που μας υποχρεώνουν να πληρώσουμε για μια απλή επικύρωση πιστοποιητικού, σας θυμίζουμε ότι η μετάφραση του ίδιου πιστοποιητικού στην μεταφραστική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα κοστίζει 10,5 ευρώ!!! το εν τρίτο και απαιτεί πολύ περισσότερη δουλειά από ότι χρειάζεται το μελάνι και η επικόλληση μιας σφραγίδας.

Υπάρχουν και επικυρώσεις που η υπηρεσία του προξενείου πρέπει να τις κάνει δωρεάν όπως την επικύρωση Απόδειξης λήψης σύνταξης και αλλά, γιαυτό το λόγο πριν προχωρήσετε στην πληρωμή των 30 ευρώ στην τράπεζα, ρωτήστε την υπηρεσία για το ακριβές πόσο που πρέπει να πληρώσετε σε κάθε περίπτωση.

Εδώ θα βρείτε το Προεδρικό Διάταγμα με την αναλυτική λίστα πληρωμών για κάθε υπηρεσία του Προξενείου

Ο Εκσκαφέας

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου