Αλβανία: Θρησκευτικά στα σχολεία με απόφαση Ράμα

Αλβανία: Θρησκευτικά στα σχολεία με απόφαση Ράμα

Ειδική ομάδα εμπειρογνωμόνων για την προετοιμασία προγράμματος διδασκαλίας θρησκευτικών στα αλβανικά σχολεία έχει δημιουργηθεί εδώ και μερικούς μήνες στο Υπουργείο Παιδείας της Αλβανίας με απόφαση του Πρωθυπουργού, Έντι Ράμα. Πολλοί είναι αυτοί που απορούν για τη σκοπιμότητα της απόφασης και του όλου εγχειρήματος και μάλιστα εξίσου ανήσυχοι και ανενημέρωτοι δηλώνουν και οι ειδικοί που έχουν επιφορτιστεί με το έργο της προετοιμασίας του σχολικού προγράμματος.

Αδιευκρίνιστο είναι ακόμη αν τα θρησκευτικό θα είναι υποχρεωτικό μάθημα ή επιλογής ή αν θα ενταχθεί η διδακτέα ύλη στο μάθημα της πολιτικής αγωγής. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει εκφραστεί ελάχιστα για το θέμα αυτό και μόνο πλαγίως στο περιθώριο συγκεντρώσεων και παρουσιάσεων με θεολογικό αντικείμενο όπου συμμετείχε. Για παράδειγμα, στο χαιρετισμό που απηύθυνε σε συναυλία που διοργάνωσε η Κοινότητα Μουσουλμάνων της Αλβανίας (εκπροσωπεί τους Σουνίτες μουσουλμάνους της χώρας) δήλωσε:

"Αυτό το σχέδιο σκοπεύει όχι να προσκρούει τη λαϊκότητα του σχολείου μας αλλά στην ενδυνάμωση των θεμελίων της λαϊκότητας του σχολείου μας που θα είναι αδύναμη να αντιμετωπίσει τις εξτρεμιστικές μορφές της βίας ή του εξτρεμισμού με κοστούμι και γραβάτα, εάν δεν καταφέρει να δώσει στα παιδιά όλων των θρησκειών τα εργαλεία να αναγνωρίζουν τα γεγονότα και να βελτιώσει την κριτική σκέψη τους ώστε να μην πέσουν θύματα μεγάλων πειρασμών που έλκουν προς το θρησκευτικό φανατισμό κορίτσια και αγόρια ακριβώς επειδή δεν διαθέτουν αυτά τα εργαλεία".

Αρκετοί ανησυχούν με αυτή την πρωτοβουλία του Ράμα για το κατά πόσο θα επηρεαστεί η λαϊκότητα της δημόσιας παιδείας και κατ' επέκταση του αλβανικού κράτους. Το θέμα περιπλέκεται περισσότερο αν αναλογιστούμε ότι στην Αλβανία έχουν αναγνωριστεί επισήμως από το κράτος τέσσερις θρησκευτικές κοινότητες: οι Σουνίτες μουσουλμάνοι, οι Σιίτες (Bektashi) μουσουλμάνοι, οι Oρθόδοξοι χριστιανοί και οι Ρωμαιοκαθολικοί χριστιανοί.

Από τη στιγμή που ανέλαβε την πρωθυπουργία της Αλβανίας ο Ράμα, έχει αναλάβει πολλές προσωπικές πρωτοβουλίες που σχετίζονται με τη θρησκεία στην Αλβανία και δεν ξεχνά να αναφερθεί παντού (ιδιαίτερα παρουσία ξένων πολιτικών ηγετών) στη θρησκευτική αρμονία που υπάρχει στην Αλβανία. Όμως η καπηλεία της θρησκευτικής αρμονίας και η εκμετάλλευση του θρησκευτικού συναισθήματος των πολιτών από τους πολιτικούς αποτελούν τους μεγαλύτερους κινδύνους για τη θρησκευτική αρμονία.

Ο Εκσκαφέας

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου