Πως μεθοδεύει το Αλβανικό καθεστώς την αρπαγή της περιουσίας των ελληνικών οικογενειών στη Χιμάρα

Πως μεθοδεύει το Αλβανικό καθεστώς την αρπαγή της περιουσίας των ελληνικών οικογενειών στη Χιμάρα

Στις 2 Απριλίου ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, δήλωσε στο χωριό Βουνό της Χιμάρας ότι "έχουν εντοπιστεί 11.000 εκτάρια γης στα χωριά της Χιμάρας με παράνομους τίτλους ιδιοκτησίας". Πολλοί εντυπωσιάστηκαν από την ανακάλυψη και αναρωτήθηκαν για το που ακριβώς βρίσκεται αυτή η τεράστια έκταση των 11 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων (11 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης) και ποιοι τα κατέχουν.

Η απάντηση δημοσιεύτηκε λίγες ημέρες μετά σ' ένα μικρό καφενείο του χωριού Δρυμάδες όπου αναρτήθηκε ο κατάλογος με τις 123 ελληνικές οικογένειες που τους αφαιρούν τους τίτλους ιδιοκτησίας για όλη την περιουσία τους εξαιτίας παρατυπιών στη διαδικασία έκδοσης των τίτλων 22 χρόνια πριν.

Που βασίζονται και πως δικαιολογούν την αφαίρεση των τίτλων ιδιοκτησίας οι αλβανικές Αρχές;

Το εγχείρημα αφαίρεσης των τίτλων ιδιοκτησίας βασίζεται στους νόμους 9948/2008 "Περί ελέγχου νομιμότητας των τίτλων ιδιοκτησίας" και 7501/1991 "Περί αγροτικής γης". Ο πρώτος δικαιολογεί τον έλεγχο ενώ ο δεύτερος χρησιμοποιήθηκε για την έκδοση των εν λόγω τίτλων ιδιοκτησίας.

Στο χωριό Δρυμάδες και σε άλλα πολλά χωριά της Χιμάρας, όταν τη διετία 1992-93 άρχισαν να μοιράζουν την αγροτική γη του αγροτικού συνεταιρισμού με βάση το νόμο 7501, οι κάτοικοι αποφάσισαν να επιστρέψουν τη γη στις οικογένειες του χωριού όπως την κατείχαν στο παρελθόν πριν αναγκαστούν να την παραδώσουν το 1956 στον αγροτικό συνεταιρισμό που δημιούργησε το κομουνιστικό καθεστώς.

Για να επιστραφεί, όμως, η γη με αυτόν τον τρόπο θα έπρεπε να παραβλέψουν μερικούς από τους περιορισμούς που επιβάλει ο νόμος 7501 όπως:

Μόνο όσοι ήταν κάτοικοι του χωριού πριν από την 1η Αυγούστου 1991 μπορούν να πάρουν αγροτική γη με βάση το νόμο αυτό. Αυτό εξαιρεί τους κατοίκους του χωριού που αποχώρησαν από το συνεταιρισμό και μετακόμισαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας καθώς και τους κληρονόμους όσων πέθαναν στο χωριό κατά την ίδια περίοδο.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Δήμου Χιμάρας αυτή είναι και η "παρανομία" στην έκδοση αυτών των τίτλων ιδιοκτησίας και κατ' αυτούς "δικαιολογεί" την ακύρωση των τίτλων ιδιοκτησίας των 123 ελληνικών οικογενειών των Δρυμάδων. Αν και τα αγροκτήματα στη μεγαλύτερη έκταση της Αλβανίας μοιράστηκαν με τον ίδιο "παράνομο κατά τον νόμο 7501" τρόπο, όπως στις Δρυμάδες, η "παρανομία" αυτή δεν εμπόδισε τις αλβανικές Αρχές να αναγνωρίζουν αυτούς τους τίτλους ιδιοκτησίας και να τους εγγράψουν στο κτηματολόγιο της Αλβανίας, κάτι που δεν έγινε ποτέ στη Χιμάρα.

Η αφαίρεση των 123 τίτλων ιδιοκτησίας από ελληνικές οικογένειες των Δρυμάδων είναι μόνο ένα μικρό μέρος της μεγάλης και συστηματικής αρπαγής της περιουσίας του λαού της Χιμάρας από το αλβανικό καθεστώς.

Ο Εκσκαφέας


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου