Χιμάρα: Κατεδαφίσεις και καταπατήσεις περιουσιών στα πλαίσια του νέου σχεδίου "ανάπτυξης"

Χιμάρα: Κατεδαφίσεις και καταπατήσεις περιουσιών στα πλαίσια του νέου σχεδίου "ανάπτυξης"

Το δημαρχείο Χιμάρας παρουσίασε στις 16 Ιουνίου το νέο σχέδιο ανάπτυξης για την πόλη της Χιμάρας σε μια παρουσίαση που συνοδεύτηκε από έντονη αντιπαράθεση των υπαλλήλων του δήμου με τους κατοίκους της Χιμάρας που ήταν παρόν ώστε να αντιπαρατεθούν στο σχέδιο "ανάπτυξης". Στην συνάντηση βρισκόταν ο Δήμαρχος Χιμάρας Γιώργος Γκόρος και πήραν μέρος (στο πλευρό των κατοίκων) ο πρώην Δήμαρχος της Χιμάρας Βασίλης Μπολάνος, ο πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Χιμάρας Διονύσης Μπελέρης, ο πρώην βουλευτής Νικολάκης Νεράντζης και μέλη του δημοτικού συμβουλίου Χιμάρας.

Αν και το δημαρχείο Χιμάρας είχε καλέσει σε μια ανοικτή συνάντηση διαβούλευσης τους κατοίκους της Χιμάρας σχετικά με το νέο σχέδιο ανάπτυξης, ουσιαστικά επρόκειτο για την παρουσίαση του ολοκληρωμένου σχεδίου που είχε ήδη ετοιμαστεί εν αγνοία τους και οι παρευρισκόμενοι βρέθηκαν προ τετελεσμένων γεγονότων καθώς η εφαρμογή του σχεδίου έχει ήδη ξεκινήσει στην Χιμάρα (κατασκευή της νέας παραλιακής οδού) και έχει κατατεθεί προς έγκριση στις πολεοδομικές αρχές της Αλβανίας. Οι δημόσιες διαβουλεύσεις στα πλαίσια δημιουργίας και έγκρισης ενός νέου πολεοδομικού σχεδίου ανάπτυξης αποτελούν νομική υποχρέωση για το δημαρχείο και με την συγκεκριμένη παρουσίαση η διοίκηση του δημαρχείου Χιμάρας προσπάθησε να καλύψει αυτή την παρανομία.

Οι υπάλληλοι του δημαρχείου και της κατασκευαστικής εταιρείας που έχει αναλάβει το έργο προσπάθησαν να παρουσιάσουν το σχέδιο αλλά προκάλεσαν τις αντιδράσεις των κατοίκων καθώς απέφευγαν εσκεμμένα να απαντήσουν στις ερωτήσεις των κατοίκων αναφορικά με το σχέδιο και τις κατεδαφίσεις σπιτιών, επιχειρήσεων και την καταπάτηση περιουσιών που προβλέπονται στο νέο αυτό σχέδιο. Αρκετές φορές οι κάτοικοι ρώτησαν τους εισηγητές πως θα αποζημιωθούν οι οικογένειες που ζημιώνονται από την ανάπλαση δρόμων και πλατειών αλλά δεν έλαβαν απάντηση, κάτι που δικαιολογημένα προκάλεσε την οργή τους.

Το παράρτημα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Χιμάρας, εξέδωσε την ίδια μέρα ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις της δημοτικής αρχής για τον τρόπο με τον οποίο αποφασίζει και διατάζει αναφορικά με τα νέα σχέδια ανάπτυξης και καταδικάζει τις επερχόμενες κατεδαφίσεις σπιτιών και επιχειρήσεων και την καταπάτηση των περιουσιών 12 ελληνικών οικογενειών που θα γίνουν στα πλαίσια εφαρμογής του σχεδίου που παρουσιάστηκε στις 16 Ιουνίου. Οι δώδεκα οικογένειες Χιμαριωτών που πλήττονται από το σχέδιο αυτό είναι: Αντρέα Οικονόμου, Γιάννη Οικονόμου, Ηλία Νεράτζη, Παξινού Νεράντζη, Περικλή Νεράντζη, Αλκιβιάδη Νεράντζη, Μανώλη Ζώτου, Αντώνη Μήλιου, Αλεξάνδρας Μήλιου, Ζαχαρία Κατσελάνου και Σωκράτη Μήλιου.

Θυμίζουμε ότι με την εφαρμογή της πρώτης φάσης του σχεδίου κατεδαφίστηκαν το μήνα Απρίλιο του 2016 οι περιουσίες άλλων 7 ελληνικών οικογενειών στην Χιμάρα.

Σύσσωμοι οι παρευρισκόμενοι ζήτησαν την διακοπή της εφαρμογής οποιουδήποτε σχεδίου ανάπτυξης μέχρι να γίνει η ολοκληρωτική καταγραφή και η εγγραφή των περιουσιών σε όλο το δήμο Χιμάρας στον επίσημο κατάλογο περιουσιών του κτηματολογίου Αυλώνας. Στην συνέχεια εγκατέλειψαν την συνάντηση και κινήθηκαν προς την περιοχή του Λιβαδιού όπου η δημοτική αρχή έχει παραχωρήσει προς εκμετάλλευση δημοτικές παραλίες σε ξένους επιχειρηματίες.

Για τυπικούς λόγους αναφέρουμε ότι ο δήμαρχος Γκόρος, περιορίστηκε στο να μοιράζει αδιάφορα χαμόγελα στους παρευρισκόμενους.

Ο Εκσκαφέας

Δείτε βίντεο από την παρουσίαση του σχεδίου ανάπτυξης:


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου