Επίτροπος Hahn: «Η Αλβανία δεν εγγυάται τις περιουσίες της μειονότητας»

Επίτροπος Hahn: «Η Αλβανία δεν εγγυάται τις περιουσίες της μειονότητας»

Ο επίτροπος ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Johannes Hahn, με αφορμή ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης σχετικά με τα προβλήματα ιδιοκτησίας που αντιμετωπίζει η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, έκανε σκληρές δηλώσεις κατά της Αλβανίας η οποία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα.

Η ερώτηση που είχε κατατεθεί από τον ευρωβουλευτή Δ. Παπαδημούλη είχε μερικά σκέλη αλλά εστιαζόταν στην προστασία των δικαιωμάτων της μειονότητας όπου συμπεριλαμβάνεται η προστασία της ιδιοκτησίας, η λειτουργία του κράτους δικαίου και η πάταξη της διαφθοράς στην Αλβανία.

Απαντώντας, ο επίτροπος Hahn δήλωσε:

- Η ΕΕ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα στην Αλβανία και παροτρύνει την Αλβανική κυβέρνηση να κλείσει σύντομα την διαδικασία επιστροφής ιδιοκτησιών. Για το ζήτημα αυτό η ΕΕ έχει προσφέρει στην Αλβανία υλική και τεχνική στήριξη.
- Αναφορικά με τα προβλήματα στην ιδιοκτησία που αντιμετωπίζει η μειονότητα στην Αλβανία, τα οποία αναφέρονται και στο κείμενο της τελευταίας αναφοράς της κομισιόν για την πρόοδο της, η Αλβανία δεν εγγυάται την διαδικασία επιστροφής της περιουσίας στην μειονότητα.

Για ευνόητους λόγους, οι δηλώσεις του επιτρόπου Hahn δεν παρουσιάζονται στον αλβανικό τύπο αφού στην πλειοψηφία του ελέγχεται από το κράτος. Ως εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα, μόνο η σελίδα BalkanWeb κάνει μια σύντομη αναφορά με μια περιληπτική δημοσίευση.

Ο Εκσκαφέας

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου