Ο Αλβανός ΥπΕξ συνεχίζει να εγείρει το "τσάμικο" και να αγνοεί τα δικαιώματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας (βίντεο)

Στα πλαίσια της 2ης υπουργικής Συνάντησης Ελλάδας – Αλβανίας – Βουλγαρίας – ΠΓΔΜ, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, ο Αλβανός Υπουργός Εξωτερικών, Ντιτμίρ Μπουσάτι, παραχώρησε συνέντευξη στην ΕΡΤ3.  Χιμάρα Ο κύριος Μπουσάτι αναφέρθηκε στο θέμα των περιουσιών των Ελλήνων στην Χιμάρα παραδέχτηκε έμμεσα  πως όλα γίνονται για τα «μάτια» ενός master plan που πέραν από τις κατεδαφίσεις σπιτιών  θα πουλήσουν και την γη των ελλήνων σε ξένους. ΑΟΖ Το ζήτημα της ΑΟΖ είναι ένα πολύπλοκο και είναι μια αλυσίδα διαμαχών που επηρεάζει όλη την Μεσόγειο. Παρόλο που με την Ιταλία η Αλβανία έχει ολοκληρώσει την διαδικασία για την χάραξη των θαλάσσιων συνόρων. Με την όμως Ελλάδα συμβαίνει το αντίθετο δηλώνοντας  ότι υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες-διαφορές των δυο χωρών . Στην ουσία του θέματος της υφαλοκρηπίδας μπορούμε να καταλάβουμε ότι ο Αλβανός ΥπΕξ για ακόμη μια φορά δείχνει πόσο υποταγμένος είναι στο ρόλο που του ανέθεσε ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Άταφοι πεσόντες του 1940 Στο θέμα με τους τάφους των Ελλήνων πεσόντων του 1940 έχουν γίνει κάποιες συναντήσεις σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων ώστε να γίνει μια ξεκάθαρη συμφωνία για τα νεκροταφεία με βάση την διεθνή πρακτική. Σίγουρα είναι τόσο δύσκολο με την Ελλάδα να βρεθεί λύση και σε αυτό το θέμα ενώ  με την κυβέρνηση της Ιταλίας  βρέθηκε άμεσα λύση για τους νεκρούς Ιταλούς του έπους 1940. Αναφορά επίσης έγινε και στο ζήτημα των τσάμηδων, στο οποίο ο Αλβανός Υπουργός κράτησε σκληρή στάση γιατί θέλει να γίνει άρση της «εμπόλεμης κατάστασης» ώστε να βρεθεί μια λύση για τους Τσάμηδες.  Τυχαίο!; -Εντύπωση μας κάνει  που δεν ρωτήθηκε  ο Αλβανός ΥπΕξ από τον Δημοσιογράφο της Ελληνικής Ραδιοτηλεόρασης  για τα Δικαιώματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας  και το νομοσχέδιο για τις Μειονότητες που θα ψηφιστεί στην Αλβανική Βουλή στο οποίο η Αλβανία αντί  να προσαρμόσει τον νόμο στα δεδομένα της χώρας σύμφωνα με την Σύμβαση Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία επικυρώθηκε στο αλβανικό κοινοβούλιο το 1999. Αντίθετα προσπαθεί να καταπατήσει  με «δόλιο» τρόπο τα δικαιώματα της Ελληνικής Μειονότητας ψηφίζοντας έναν νόμο “παγίδα”  για όλους τους Βορειοηπειρώτες. -Γιατί άραγε δεν ρωτήθηκε και για τα βιβλία που διδάσκονται στα σχολεία της Αλβανίας τα όποια έχουν αλυτρωτικό περιεχόμενο εναντίον της Ελλάδας. Εδώ επισημαίνουμε πως στο θέμα των σχολικών βιβλίων είχαν συμφωνήσει τα δυο κράτη να αφαιρέσουν η μεν Αλβανία  τους αλυτρωτικούς χάρτες και την ανύπαρκτη ιστορία τους εναντίον της Ελλάδας και η  Ελλάδα από την πλευρά της να αφαιρέσει από το βιβλίο της Ελληνικής Ιστορίας το Βορειοηπειρωτικό ζήτημα και την Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου.

Στα πλαίσια της 2ης υπουργικής Συνάντησης Ελλάδας – Αλβανίας – Βουλγαρίας – ΠΓΔΜ, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, ο Αλβανός Υπουργός Εξωτερικών, Ντιτμίρ Μπουσάτι, παραχώρησε συνέντευξη στην ΕΡΤ3.

Χιμάρα

Ο κύριος Μπουσάτι αναφέρθηκε στο θέμα των περιουσιών των Ελλήνων στην Χιμάρα παραδέχτηκε έμμεσα πως όλα γίνονται για τα «μάτια» ενός masterplan που πέραν από τις κατεδαφίσεις σπιτιών θα πουλήσουν και την γη των ελλήνων σε ξένους.

ΑΟΖ

Το ζήτημα της ΑΟΖ είναι ένα πολύπλοκο και είναι μια αλυσίδα διαμαχών που επηρεάζει όλη την Μεσόγειο. Παρόλο που με την Ιταλία η Αλβανία έχει ολοκληρώσει την διαδικασία για την χάραξη των θαλάσσιων συνόρων. Με την όμως Ελλάδα συμβαίνει το αντίθετο δηλώνοντας ότι υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες-διαφορές των δυο χωρών . Στην ουσία του θέματος της υφαλοκρηπίδας μπορούμε να καταλάβουμε ότι ο Αλβανός ΥπΕξ για ακόμη μια φορά δείχνει πόσο υποταγμένος είναι στο ρόλο που του ανέθεσε ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Άταφοι πεσόντες του 1940

Στο θέμα με τους τάφους των Ελλήνων πεσόντων του 1940 έχουν γίνει κάποιες συναντήσεις σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων ώστε να γίνει μια ξεκάθαρη συμφωνία για τα νεκροταφεία με βάση την διεθνή πρακτική. Σίγουρα είναι τόσο δύσκολο με την Ελλάδα να βρεθεί λύση και σε αυτό το θέμα ενώ με την κυβέρνηση της Ιταλίας βρέθηκε άμεσα λύση για τους νεκρούς Ιταλούς του έπους 1940.

Τσάμικο

Αναφορά επίσης έγινε και στο ζήτημα των τσάμηδων, στο οποίο ο Αλβανός Υπουργός κράτησε σκληρή στάση γιατί θέλει να γίνει άρση της «εμπόλεμης κατάστασης» ώστε να βρεθεί μια λύση για τους Τσάμηδες.

Τυχαίο!;

-Εντύπωση μας κάνει που δεν ρωτήθηκε ο Αλβανός ΥπΕξ από τον Δημοσιογράφο της Ελληνικής Ραδιοτηλεόρασης για τα Δικαιώματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και το νομοσχέδιο για τις Μειονότητες που θα ψηφιστεί στην Αλβανική Βουλή στο οποίο η Αλβανία αντί να προσαρμόσει τον νόμο στα δεδομένα της χώρας σύμφωνα με την Σύμβαση Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία επικυρώθηκε στο αλβανικό κοινοβούλιο το 1999. Αντίθετα προσπαθεί να καταπατήσει με «δόλιο» τρόπο τα δικαιώματα της Ελληνικής Μειονότητας ψηφίζοντας έναν νόμο “παγίδα” για όλους τους Βορειοηπειρώτες.

-Γιατί άραγε δεν ρωτήθηκε και για τα βιβλία που διδάσκονται στα σχολεία της Αλβανίας τα όποια έχουν αλυτρωτικό περιεχόμενο εναντίον της Ελλάδας.

Εδώ επισημαίνουμε πως στο θέμα των σχολικών βιβλίων είχαν συμφωνήσει τα δυο κράτη να αφαιρέσουν η μεν Αλβανία τους αλυτρωτικούς χάρτες και την ανύπαρκτη ιστορία τους εναντίον της Ελλάδας και η Ελλάδα από την πλευρά της να αφαιρέσει από το βιβλίο της Ελληνικής Ιστορίας το Βορειοηπειρωτικό ζήτημα και την Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου