Οι τζιχαντιστές απειλούν τα Βαλκάνια: Εκατοντάδες τρομοκράτες του ISIS επιστρέφουν από Συρία και Ιράκ

ALBANIA

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΑΦΙΔΑ

Οι μουσουλμανικοί πληθυσμοί των Βαλκανίων ξεχώριζαν παλαιότερα για τη θρησκευτική τους μετριοπάθεια. Ωστόσο, τελευταία παρατηρούνται σημάδια μεταβολής. Στις τάξεις των μυστικών υπηρεσιών της Δύσης εντείνεται πλέον η ανησυχία για την αυξανόμενη επιρροή που ασκούν στα πολύπαθα Βαλκάνια χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, σπρώχνοντας τους άλλοτε μετριοπαθείς μουσουλμάνους προς πιο ριζοσπαστικές κατευθύνσεις.

Εάν, μάλιστα, η όποια ώθηση προς ριζοσπαστικοποίηση συνδυαστεί και με την επιστροφή στα Δυτικά Βαλκάνια εκατοντάδων πρώην μαχητών του ISIS από τη Συρία και το Ιράκ, γεννώνται αυτομάτως φόβοι ότι οι περιοχές κυρίως της Βοσνίας και του Κοσόβου θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε φυτώρια επώασης τζιχαντιστών.

Είναι δε πιθανότερο οι φανατικοί ισλαμιστές να αναπτύξουν υπόγεια δράση, όχι στα μεγάλα αστικά κέντρα των Βαλκανίων, αλλά σε πιο απομακρυσμένες περιοχές, πέρα από την εποπτεία των Αρχών ασφαλείας, όπως φάνηκε και στην περίπτωση του Αιγύπτου, από το πρόσφατο πολύνεκρο χτύπημα σε μικρό χωρίο του Σινά.

Οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες (BND) εμφανίζονται, σύμφωνα με δημοσιεύματα («Berliner Zeitung» κ.ά.), να εστιάζουν το τελευταίο διάστημα την προσοχή τους στα Βαλκάνια, και κυρίως στη μουσουλμανική Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Σε έκθεσή τους υποστηρίζουν ότι χώρες όπως η Σαουδική Αραβία επενδύουν μεγάλα ποσά στη Βοσνία, είτε άμεσα είτε μέσω φιλανθρωπικών οργανώσεων, με στόχο να προωθήσουν μια υπερσυντηρητική εκδοχή του σουνιτικού Ισλάμ, τον καλούμενο ουαχαμπισμό ή σαλαφισμό.

Το μεγαλύτερο τέμενος των Βαλκανίων, το King Fahd Mosque, βρίσκεται σήμερα στο Σεράγεβο. Φέρεται να ελέγχεται από σαλαφιστές και οικοδομήθηκε με χρήματα της Σαουδικής Αραβίας. Δεν είναι τυχαίο ότι στα Τίρανα, την πρωτεύουσα της Αλβανίας, ανεγείρεται ένα ακόμη μεγαλύτερο τζαμί με χρήματα της Τουρκίας, η οποία επενδύει στη σύναψη «αδελφικών» δεσμών με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, με τον Μπακίρ Ιζετμπέκοβιτς, έναν από τους τρεις προέδρους της Βοσνίας, να πλέκει το εγκώμιο του Ερντογάν όπου σταθεί κι όπου βρεθεί.

Παράλληλα, από τα 900 άτομα από τα Δυτικά Βαλκάνια που εκτιμάται ότι πήγαν να πολεμήσουν σε Συρία και Ιράκ, τα περίπου 250 φέρονται να έχουν επιστρέψει στα Βαλκάνια, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Soufan Centre. Οι εν λόγω επιστροφές δημιουργούν πρόσθετες εστίες ανησυχίας, ειδικά σε μέρη όπως είναι το Κόσοβο, το οποίο ξεχωρίζει ως η περιοχή με το μεγαλύτερο στην Ευρώπη κατά κεφαλήν αριθμό τζιχαντιστών που έχουν ταξιδέψει για να πολεμήσουν στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους.

Πιο συγκεκριμένα, οι Αρχές εμφανίζονται να έχουν αναγνωρίσει τουλάχιστον 314 Κοσοβάρους που έχουν κάνει αυτό το ταξίδι. Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζουν πρόσωπα όπως ο διαβόητος μαχητής Λαβντρίμ Μουχατζερί, για τον οποίο λέγεται πως σκοτώθηκε, και ο ιμάμης Ζ. Καζίμι, που βρί- σκεται στη φυλακή.

Αναγνωρίζοντας την απειλή της εγχώριας ριζοσπαστικοποίησης, σε συνδυασμό με την επιστροφή μαχητών από τη Μέση Ανατολή, η κυβέρνηση του Κοσόβου έχει ετοιμάσει ένα νέο σχέδιο δράσης (Action Plan 2018-2022) για την πρόληψη και την αντιμετώπιση ενδεχόμενων επιθέσεων από τζιχαντιστές. Μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο, το κέντρο ερευνών «Kosovar Center for Security Studies, KCSS» με έδρα στην Πρίστινα είχε επίσης κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, καλώντας τις αρμόδιες Αρχές να λάβουν μέτρα ενάντια στην εξάπλωση των τρομοκρατικών απειλών.

ΜΙΝΑΡΕ… ΥΨΟΥΣ 32 ΜΕΤΡΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

Την ανέγερση ενός μιναρέ ύψους… 32 μέτρων, πάνω σε ένα ανακατασκευασμένο-ανακαινισμένο τζαμί του 16ου αιώνα, χρηματοδοτεί η Τουρκία στην πόλη Οχρίδα της ΠΓΔΜ, με το… ύψος της εν λόγω πρωτοβουλίας να προκαλεί μάλιστα έντονες αντιδράσεις στις τάξεις της τοπικής (ορθόδοξης χριστιανικής και όχι μόνο) κοινωνίας. Το τζαμί του Αλή Πασά χρονολογείται από τον 16ο αιώνα και βρίσκεται στην παλιά αγορά της πόλης.

Ο υπάρχων μιναρές κατασκευάστηκε τον περασμένο αιώνα και «ανεβαίνει» σε ύψος 6,5 μέτρων. Εάν, ωστόσο, εγκριθούν τα σχέδια που προωθεί (και χρηματοδοτεί) η καλούμενη Τουρκική Ισλαμική Κοινότητα, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την ανακατασκευή του ιστορικού τεμένους μέσα στο 2018, ανακατασκευή η οποία θα συνοδεύεται ωστόσο και από έναν νέο μιναρέ ύψους… 32 μέτρων, σύμφωνα με δημοσίευμα του δικτύου BIRN. Η πλειονότητα των κατοίκων της Οχρίδας είναι ορθόδοξοι χριστιανοί. Πολλοί από αυτούς αντιδρούν υποστηρίζοντας ότι… ένας «ουρανοξύστης» μιναρές πρόκειται να μεταβάλει σημαντικά την εικόνα μιας πόλης με μεγάλη τουριστική κίνηση και σημαντικά μνημεία παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς όπως είναι η Οχρίδα, μια πόλη που είναι διεθνώς γνωστή και ως… Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ, 30 Νοεμβρίου 2017

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου