Πιο κοντά από ποτέ στην επίλυση του ζητήματος των άταφων Ελλήνων πεσόντων του Ελληνοϊταλικού Πολέμου

Πιο κοντά από ποτέ στην επίλυση του ζητήματος των άταφων Ελλήνων πεσόντων του Ελληνοϊταλικού Πολέμου

Ύστερα από πολλά χρόνια, κλείνει ένα κεφάλαιο που χρόνια χώριζε διπλωματικά Ελλάδα και Αλβανία.

Μια νέα απόφαση της Αλβανικής κυβέρνησης μπορεί να χαρακτηριστεί ως πρώτο αποτέλεσμα των συνομιλιών των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Αλβανίας κ. Κοτζιά και κ. Μπουσάτι στην Κρήτη. Στις 13 Δεκεμβρίου, με απόφαση που φέρει την υπογραφή του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, η Αλβανική κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην ανέγερση νεκροταφείων για του Έλληνες πεσόντες κατά τον Ελληνο-Ιταλικό πόλεμο.

Η απόφαση αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας της Αλβανικής κυβέρνησης με την Ελληνική κυβέρνηση για την αναζήτηση, εκταφή , αναγνώριση και ενταφιασμό των πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών σε νεκροταφεία που θα χτιστούν εντός της Αλβανικής επικράτειας. Η κυβερνητική αυτή απόφαση βασίζετε σε σχετική συμφωνία των δύο κρατών που επικυρώθηκε στην Αλβανική βουλή με το νόμο υπ. αρ. 1025 στις 25/3/2010, επί κυβέρνησης Μπερίσα.

Τυπικά η απόφαση βασίζεται σε πρόταση του Υπουργείου Άμυνας της Αλβανίας και στην συνέχεια εξουσιοδοτεί τα υπόλοιπα αρμόδια υπουργεία για την εφαρμογή της απόφασης αυτής. Το Υπουργείο Εσωτερικών θα είναι αρμόδιο για την απαλλοτρίωση και παραχώρηση εκτάσεων που θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή τον νεκροταφείων.

Στην απόφαση εμπλέκονται και τα δημαρχεία τα οποία θα πρέπει να συνεργαστούν με το Υπουργείο Εσωτερικών για την εύρεση και εκταφή των οστών.

Η απόφαση προβλέπει την δημιουργία μιας κοινής επιτροπής ειδικών που θα απαρτίζετε από εκπροσώπους των δύο χώρων και θα συνεργαστούν για την αναζήτηση και την αναγνώριση των πεσόντων στρατιωτών. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, το Αλβανικό Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να καλύψει τα αναγκαία κονδύλια για την διαδικασία αναζήτησης, εκταφής και λειτουργίας της κοινής επιτροπής.

Επιπροσθέτως, το Αλβανικό Υπουργείο Άμυνας υποχρεούται να οργανώνει κάθε χρόνο την 28η Οκτωβρίου επίσημη τελετή προς τιμήν των Ελλήνων πεσόντων.

Επί της ουσίας, η απόφαση προβλέπει την εφαρμογή όσων αποφασίστηκαν στην σχετική συμφωνία μεταξύ των δύο χώρων το 2010. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα χρειαστούν αλλά 7 χρόνια για την εφαρμογή της απόφασης.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου