Τσίπρας-Ράμα: Έτοιμοι για στρατηγική συμφωνία και ομαλοποίηση των σχέσεων Ελλάδας - Αλβανίας (βίντεο)

ImageHandler

Ανοίγει ο δρόμος για πλήρη ομαλοποίηση και αναβάθμιση των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Αλβανίας, σύμφωνα με πληροφορίες από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον αλβανό ομολογό του Έντι Ράμα στο Νταβός της Ελβετίας.

Οι δυο άνδρες εμφανίστηκαν έτοιμοι για στρατηγική συμφωνία Αθήνας - Τιράνων που θα επιλύει κρίσιμες διαφορές και θα ανοίγει τον δρόμο για προώθηση της ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ανάμεσα στα θέματα που τέθηκαν στο Νταβός ήταν τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Η Αθήνα έχει καταστήσει σαφές ότι η προστασία μειονοτικών δικαιωμάτων, ειδικά η κατοχύρωση της περιουσίας της ελληνικής κοινότητας, είναι προαπαιτούμενο για να προχωρήσει ομαλά η ευρωπαϊκή προοπτική των Τιράνων.

Συζητήθηκαν σημεία που απομένουν για την υπογραφή συμφωνίας, ενώ συμφωνήθηκε επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στην Αλβανία.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες άρχισε, μετά από επτά χρόνια διαπραγματεύσεων, η διαδικασία εντοπισμού, εκταφής ταυτοποίησης, και τιμητικής ταφής των περίπου 8.000 ελλήνων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην Αλβανία στον ελληνο-ιταλικό πόλεμο του 1940-41.

Η Αθήνα είχε συνδέσει και το θέμα των πεσόντων με την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.

πηγη:Skai.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου