Επανεκκίνηση της συνεργασίας Πανεπιστημίων Ιωαννίνων και Αργυροκάστρου (βίντεο)

Επανεκκίνηση της συνεργασίας Πανεπιστημίων Ιωαννίνων και Αργυροκάστρου (βίντεο)

Σε στέρεες βάσεις ξεκίνησε και σε νέα φάση συνεχίζεται η συνεργασία ανάμεσα στα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Αργυροκάστρου, μετά και την υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας που είχε υπογραφεί τον περασμένο Φεβρουάριο.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας, χθες στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, έγινε μια ακόμη συνάντηση, καθώς στην πόλη μας βρέθηκε αντιπροσωπεία του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου, με στόχο την ενίσχυση των σχέσεων των δυο Ιδρυμάτων.

Βασικός στόχος της συνεργασίας αυτής, εκτός από την ανάπτυξη κοινών δράσεων σε θέματα που ενδιαφέρουν τα δύο Ιδρύματα, είναι η υποστήριξη εκ μέρους του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων πρωτοβουλιών που θα οδηγήσουν το Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου σε διεθνή αναγνώριση και παρουσία. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου, που είναι βέβαιο ότι ενδιαφέρει ξεχωριστά το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Για την υποδοχή του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου «Eqrem Cabej», Καθηγητή Bektash Mema αλλά και τους στόχους που θέτουν από κοινού τα δυο Ιδρύματα μίλησε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Καθηγητής Γιώργος Καψάλης επισημαίνοντας τα οφέλη που προσδοκούν και οι δυο πλευρές.

«Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου έχουν μία μακρά παράδοση κοινής συνεργασίας και δράσης, οι βάσεις της οποίας τέθηκαν από τον αείμνηστο τότε Πρύτανη, Δημήτριο Γλάρο. Σκοπός της σημερινής επίσκεψης είναι να εξεταστούν περαιτέρω κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες ανάμεσα στα δύο Πανεπιστήμια» ανέφερε ο Πρύτανης.

Επιβεβλημένη η συνεργασία

Στις δηλώσεις του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στάθηκε ιδιαίτερα στους δυο σοβαρούς, όπως χαρακτηριστικά είπε, λόγους που καθιστούν επιβεβλημένη την συνεργασία των δυο Ιδρυμάτων.

«Ο πρώτος λόγος είναι η γειτνίαση των Πανεπιστημίων δύο όμορων χωρών με φιλικές σχέσεις και ανάλογες πολιτιστικές αναφορές. Ο δεύτερος και κυρίαρχος λόγος είναι η παρουσία της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, γεγονός που ενισχύει και υποχρεώνει τον καθένα από εμάς να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις, ώστε το Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου να καταλάβει τη θέση που του αξίζει. Μια θέση αναγνώρισης και εκτίμησης όχι μόνο στην Αλβανία και την Ελλάδα, αλλά γενικότερα σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καψάλης αναφέρθηκε και στους τομείς που μπορούν να αναπτυχθούν: «υπάρχουν πολλοί τομείς, στους οποίους η συνεργασία μπορεί να αποφέρει καρπούς και οφέλη τόσο για την ελληνική όσο και για την αλβανική κοινωνία. Η καθιέρωση μιας σειράς διαλέξεων με καθαρά επιστημονικό περιεχόμενο, αλλά και διαλέξεων με ευρύτερο κοινωνικό ενδιαφέρον, μπορεί να διαμορφωθεί σύντομα και να αρχίσει άμεσα η πραγματοποίηση τους.

Εκτός από τους τομείς των Θετικών Επιστημών που μπορούμε να ενισχύσουμε, είναι γεγονός ότι ένας άλλος κοινός τομέας με ανάλογο ενδιαφέρον είναι και οι Ανθρωπιστικές Σπουδές, με ιδιαίτερη αναφορά στην Ιστορία και την Αρχαιολογία των δύο περιοχών. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου αποτελεί έναν επιπρόσθετο συνδετικό κρίκο ανάμεσα στα δύο Ιδρύματα. Ήδη, μετά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας, σε συνεργασία με το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου, διοργανώσαμε δύο επιτυχή σεμινάρια για τους εκπαιδευτικούς της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας στο Αργυρόκαστρο και στους Αγίους Σαράντα», κατέληξε στη δήλωσή του.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου, Bektash Mema, αναφέρθηκε στα οφέλη που προσδοκούν από τη συνεργασία ενώ δημόσια ευχαρίστησε τον Πρύτανη κ. Καψάλη καθώς έχει, όπως είπε, «βοηθήσει σημαντικά το Πανεπιστήμιο του Αργυροκάστρου και στην διαδικασία διεθνής αναγνώρισης».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου