Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγγιπ Ερντογάν μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του έκανε, μεταξύ άλλων, αναφορά στις έρευνες υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και τις βραχονησίδες στο Αιγαίο. Ο κ. Ερντογάν συγκεκριμένα είπε:

«Κανείς να μήν νομίζει ότι μας διαφεύγουν οι ευκαιριακές πρωτοβουλίες σε σχέση με τις βραχονησίδες στο Αιγαίο και οι έρευνες φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Κύπρου. Από εδώ προειδοποιούμε όσους ξεπερνούν τα όριά τους στην Κύπρο και το Αιγαίο να μην κάνουν λάθος υπολογισμούς».

Στην συνέχεια της ομιλίας του, που είναι σε εξέλιξη, επιτέθηκε και στις ΗΠΑ με αφορμή την απόφαση παροχής οικονομικής βοήθειας στην PYD (Κούρδους). Η απόφαση αυτή του στρτηγικού μας εταίρου, είπε ο κ. Ερντογάν, θα επηρεάσει και την δική μας απόφαση και συνέχισε: «Μάς ζητάνε να παραδοθούμε στους τρομοκράτες. Το ΝΑΤΟ δεν είναι ίση με τις ΗΠΑ. Στό ΝΑΤΟ κάθε χώρα είναι ίση με τις ΗΠΑ».

Σκηνικό πολέμου έστησαν οι Τούρκοι την νύχτα στα Ίμια

Σε παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων, προχώρησε χθες λίγη ώρα πριν τα μεσάνυχτα η τουρκική ακταιωρός, που πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς κατά παράβαση των Διεθνών Κανόνων Αποφυγής Συγκρούσεων, προσέκρουσε στην πρυμναία αριστερή πλευρά του πλοίου ανοικτής θαλάσσης (Π.Α.Θ.) "090" του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, που εκτελούσε διατεταγμένη περιπολία στην περιοχή.

Αυτό αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση το λιμενικό σώμα και προσθέτει ότι από τη σύγκρουση προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές στο πλοίο ανοιχτής θαλάσσας και δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός μέλους του πληρώματος.

Το σκάφος του λιμενικού οδηγήθηκε στη Λέρο για επιθεώρηση, ενώ στη συνέχεια αναμένεται να καταπλεύσει για τον Πειραιά προκειμένου να οδηγηθεί σε ναυπηγείο στην Αττική.

Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Ιανουαρίου είχε σημειωθεί και άλλο συμβάν με τουρκική ακταιωρό, όταν ήρθε σε επαφή με την κανονιοφόρο «Νικηφόρος» του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία στην ευρύτερη περιοχή των Ιμίων.

Ειδικότερα, κατά τη διέλευση του «Νικηφόρου», η τουρκική ακταιωρός προχώρησε σε επικίνδυνο ελιγμό, ο οποίος οδήγησε σε επαφή με το πλοίο του πολεμικού ναυτικού

Η φωτογραφία του σκάφους του Λιμενικού Σώματος που εμβολίστηκε από το πλοίο της τουρκικής ακτοφυλακής UMUT, επιβεβαιώνει αυτό που λένε πηγές του Λιμενικού Σώματος στο militaire.gr: “Ήθελαν να προκαλέσουν πολύ σοβαρό επεισόδιο, ακόμη και βύθιση του σκάφους”. Οι ζημιές που έχουν προκληθεί στη πρύμνη του σκάφους που είναι σε υπηρεσία μόλις ένα χρόνο, σοκάρουν.

Σύμφωνα με το militaire.gr, το τουρκικό σκάφος UMUT, είναι σχεδόν διπλάσιο από το σκάφος του Λιμενικού 090. Ο Τούρκος κυβερνήτης με πρόσω ολοταχώς έπλευσε προς το ελληνικό σκάφος “στοχεύοντας” ακριβώς στη μέση. Ο κυβερνήτης του ελληνικού σκάφους που ήταν “ακίνητο”, αντιλήφθηκε τις προθέσεις του και λίγο πριν γίνει ο εμβολισμός, έδωσε εντολή για πρόσω ολοταχώς. Έτσι δέχτηκε το χτύπημα στη πρύμνη και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.