Πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα κα. Σουρανή: «Ανοίξαμε τις πόρτες σε εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανούς»

soyrani

Η Ελληνίδα πρέσβειρα στα Τίρανα, κα Ελένη Σουρανή, συζητώντας για τις ελληνικές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες, αναφέρθηκε στην Αλβανία το 1991.

Στο έργο της Επιτροπής Εξωτερικών, η πρέσβειρα είπε ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που άνοιξε τις πόρτες στους Αλβανούς για να προσφέρει μια νέα ζωή.

«Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε το τοπίο, θα πρέπει να θάψουμε τις ψευδείς αντιλήψεις και τις αβάσιμες προκαταλήψεις. Είμαστε δύο κράτη, με ιδιαίτερη ιστορική ταυτότητα και πολιτισμό.

Από την πλευρά μας, το 1991, δεδομένου ότι η Ελλάδα ήταν το μόνο μέλος τόσο της ΕΕ όσο και του ΝΑΤΟ, αντιμετώπισε προκλήσεις για την υποστήριξη των γειτόνων στο δύσκολο ταξίδι τους στην οικοδόμηση δημοκρατικών θεσμών.

Όσον αφορά την Αλβανία ειδικότερα, η Ελλάδα ήταν το πρώτο κράτος που παρείχε μεγάλη υποστήριξη, τόσο υλική όσο και πολιτική, στις δύσκολες περιόδους μετάβασης.

Ήταν ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής, ανοίγοντας πόρτες σε εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανούς.

Το λιγότερο που θα μπορούσε να αναμένει η Ελλάδα από τους εταίρους της ήταν μια ειλικρινής φιλία και σεβασμό των κοινών δεσμεύσεων.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η μη εφαρμογή μιας σειράς διμερών συμφωνιών που υπογράφηκαν μεταξύ των δύο χωρών, άφησε πικρή γεύση εκ μέρους της ελληνικής πλευράς. Τέλος πάντων, είναι μια καλή στιγμή να αλλάξετε τη σελίδα.

Ο ψευδείς αντιλήψεις, τα ανακριβή στερεότυπα και οι αβάσιμες προκαταλήψεις θα πρέπει να θαφθούν μια για πάντα», δήλωσε η κα Ελένη Σουρανή.

(Στοιχεία από gazetatema.net)

Echedoros-a.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου