Οικολογική καταστροφή στο χωριό Κούδεσι

Οικολογική καταστροφή στο χωριό Κούδεσι

Οικολογικό έγκλημα, είναι ο πιο ελαφρύς χαρακτηρισμός που μπορεί να δοθεί σε αυτό που συντελείτε εδώ και λίγα χρόνια στο δάσος Γκιομόλα, πίσω από το χωριό Κούδεσι στην περιοχή της Χιμάρας. Οι κάτοικοι βλέπουν καθημερινά την ολοκληρωτική καταστροφή του δάσους - από τα καμίνια για την παρασκευή ξυλοκάρβουνου - όπου τίποτα δεν θυμίζει πλέον την πλούσια πανίδα και χλωρίδα του.

Ανεβαίνοντας στο δάσος που βρίσκετε πίσω από το χωριό Κούδεσι, σε όλη την διαδρομή, η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική από τις αναθυμιάσεις και την μυρωδιά του καμένου ξύλου. Μετά από μισή ώρα με το αυτοκίνητο μέσα στο δάσος, μπροστά σου απλώνετε μια "κόλαση" απο δεκάδες εστίες από παλιά καμίνια που βρίσκονται εγκαταλελειμμένα σαν τεράστιοι μαύροι λόφοι, ενώ δημιουργούνται συνεχώς νέες εστίες.


Ορισμένοι ασυνείδητοι συνεχίζουν ακάθεκτοι τις ενέργειές τους, αδιαφορώντας για τις ανεπανόρθωτες ζημιές που προκαλούνται στο φυσικό περιβάλλον και βάζοντας πάνω απ’ όλα το οικονομικό τους συμφέρον.

Τα καμίνια του ξυλοκάρβουνου που λειτουργούν δίνουν κέρδη στις εταιρείες και θάνατο στους κατοίκους. Κάποιοι βέβαια θα πουν και θέσεις εργασίας ειδικά όταν η φτώχεια μαστίζει.

Για την εκμετάλλευση του δάσος Γκιομόλα υπεύθυνη είναι η εταιρεία με την επωνυμία "Bolena". Ο κοινοτάρχης του χωρίου Κούδεσι κ. Γιαννάκης Τάτας, εξηγεί ότι «παρά τις προσπάθειες όλα αυτά τα χρόνια για να σταματήσει η οικολογική καταστροφή, το τρέχον έτος η εν λόγω εταιρεία κατάφερε να πάρει την άδεια εκμετάλλευσης στα οικόπεδα 30 και 31 στο συγκεκριμένο δάσος.

Αυτό επιτεύχθηκε μέσα από τέχνασμα, όπως επιβεβαιώνουν και οι υλοτόμοι υπάλληλοι του Δήμου της Χιμάρας. Η έκταση αυτή ανήκει στη δικαιοδοσία του Δήμου Χιμάρας από την οποία αφαιρέθηκαν οι αρμοδιότητες από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και ανατέθηκαν στην Περιφερειακή Διεύθυνση της Αυλώνας, που υποτίθεται πως μέσου διαγωνισμού έδωσε την εκμετάλλευση στην εν λόγο εταιρία χωρίς καμία μελέτη». Συνεπώς το όλο ζήτημα καταντά άμεσα πολιτικό.

Από τις καταρρακτώδεις βροχές του χειμώνα άμεσα κινδυνεύει να πλημμυρίζει το χωριό Κηπαρό αφού το νερό από τυχόν καταιγίδες αναμένεται να κατέβει από το βουνό με μεγάλη ταχύτητα επειδή δεν θα υπάρχουν δέντρα για να ανακόψουν την πορεία του.

«Υπήρξε το παρελθόν το έτος 67'-68' καταστροφή του δάσους λόγω ασυλλόγιστης υλοτόμησης. Στη συνέχεια η διάβρωση ολοκλήρωσε την υποβάθμιση του οικοσυστήματος και το χειμώνα το Κηπαρό παρασύρθηκε από χειμάρρους και βυθίστηκε στο νερό. Φανταστείτε τι θα μπορούσε να συμβεί σήμερα όπου οι ιδιωτικές εταιρείες έχουν καταστρέψει τεράστιες εκτάσεις και δεν ενδιαφέρονται για την αποκατάσταση των ζημιών που αφήνουν πίσω μετά την λήξη σύμβαση»- λέει ο κ. Γιαννάκης Τάτας.

«Το πρόβλημα όταν λήξει η σύμβαση μεταξύ της «Bolena» και του Υπουργείου Περιβάλλοντος θα είναι μεγάλο γιατί συνήθης τακτική αυτών των εταιριών είναι να βάζουν φωτιές για να χαθούν τα ίχνη των κομμένων δένδρων και η φωτιά μπορεί να καταλήξει στο χωριό.

Το πρόβλημα υλοτόμησης στο δάσος Γκιομόλα στο Κουδέσι ξεκινά αρκετά χρόνια πριν. Δεδομένου ότι εκτός από δασό-επιστάτης εργάζομαι και ως κοινοτάρχης του χωριού, θέλω να τονίσω ότι οι κάτοικοι έχουν εκφράσει αντιρρήσεις γι' αυτό το φαινόμενο. Κάθε χρόνο και σε συνεργασία με το Δήμο Χιμάρας που ξεκινά από τα χρόνια διοίκησης του δημάρχου Βασίλη Μπολάνου έχουμε στείλει αναφορές προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Ακόμη έχουν παραδοθεί αναφορές και έγγραφα σε συμβούλους του πρωθυπουργού».


Το ίδιο γεγονός επιβεβαιώνει και ο Δήμαρχος Χιμάρας , κ. Γκόρος.
Ο ίδιος αναφέρει πως η εταιρεία "Bolena" ενεργεί σε μια περιοχή την οποία διαχειρίζεται πλέον το Υπουργείο Περιβάλλοντος και όχι ο Δήμος Χιμάρας .

«Το Υπουργείο Περιβάλλοντος ζήτησε τη γνώμη μας και στείλαμε μια έκθεση στην οποία εξηγήσαμε τους λόγους για την μη εκμετάλλευση του δάσος της Γκιομόλας . Παρ 'όλα αυτά, το υπουργείο μετά από ένα μήνα στην Αυλώνα διενέργησε διαγωνισμό και έδωσε στην εν λόγω εταιρεία τα δικαιώματα εκμετάλλευσης το δάσος»

Ο δήμαρχος της Χιμάρας επίσης κάνει μια πολύ σοβαρή καταγγελία λέγοντας ότι η εν λόγω εταιρεία δεν έχει υποβάλει στην τοπική αρχή του δήμου την άδεια λειτουργίας της -όπως επιβάλλεται -, λέγοντας ότι της έχει δοθεί άδεια από την εκτελεστική εξουσία.

«Το δάσος Γκιομόλα πλέον, δεν είναι στην δικαιοδοσία του δήμου Χιμάρας» - λέει ο κ. Γκόρος, δηλώνοντας ότι οι ευθύνες αύριο θα πέσουν σε εκείνους που έχουν δώσει άδεια για την κοπή των δένδρων στα οικόπεδα 30 και 31.


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου