Το πρόβλημα της παράνομης αλιείας στην Χιμάρα


Το πρόβλημα της παράνομης αλιείας στην Χιμάρα
Μπροστά στο δυσάρεστο γεγονός της παράνομης αλιείας βρίσκονται οι Χιμαριώτες εδώ και αρκετό καιρό.

Ανεύθυνοι άνθρωποι, εκμεταλλευόμενοι την ανυπαρξία ελέγχων από τα υπεύθυνα όργανα του κράτους, εφορμούν με τα καΐκια και ότι αυτοσχέδια μέσα μπορεί κανείς να φανταστεί. Οι κάτοικοι που βλέπουν με τα μάτια τους αυτό το γεγονός, είναι αγανακτισμένοι γιατί κινδυνεύει να καταστραφεί ολοσχερώς η υδρόβια πανίδα του περιβάλλοντος και όλο το οικοσύστημα της Χιμάρας και της γύρω περιοχής. Ένας ιδιοκτήτης παραλιακού καταστήματος στην Χιμάρα, καταγγέλλει πως διάφορα αλιευτικά καΐκια αλιεύουν σε πολύ μικρή απόσταση από την ακτή.

Η δράση είναι αυστηρά απαγορευμένη κατά την περίοδο αυτή, επειδή συμπίπτει με την ωοτοκία των ψαριών. «Οι λαθραίοι ψαράδες με τα διαφόρων τύπων και μεγεθών αλιευτικά σκάφη, εφαρμόζουν τους πιο ευφάνταστους τρόπους παράνομου ψαρέματος προκειμένου να ψαρέψουν τα τελευταία αποθέματα ψαριών εδώ στα Σπήλια, σε μια εποχή και περιοχή που δεν επιτρέπεται κάτι τέτοιο», λέει ο καταστηματάρχης.


Το ψάρεμα σε αυτή την περίοδο και σε κοντινή απόσταση από την ακτή, σύμφωνα με τους επαγγελματίες ψαράδες, δημιουργεί τις συνθήκες για την εξόντωση των έμβιων όντων, διότι αποτρέπει τον πολλαπλασιασμό τους μέσω της επώασης των αυγών . Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στην ιχθυοπανίδα της Χιμάρας. Διάφορα είδη ψαριών εξαφανίζονται, τρανό παράδειγμα η "συναγρίδα" που ενώ παλιότερα υπήρχε σε αυθονία, πλέον δεν υπάρχει στην θαλάσσια περιοχή της Χιμάρας.


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου