Η καταστροφική διαμόρφωση της πιάτσας των Σπηλαίων και το αντίκτυπο στον τουρισμό & τους επιχειρηματίες

Η καταστροφική διαμόρφωση της πιάτσας των Σπηλαίων και το αντίκτυπο στον τουρισμό & τους επιχειρηματίες

Εδώ και λιγες μέρες παρατηρούμε όλοι με ενδιαφέρον και άναυδοι το έργο που υποτίθεται θα άλλαζε το κέντρο των Σπηλαίων, της λεγόμενης πιάτσας. Για το συγκεκριμένο έργο βρέθηκε πρίν δύο μήνες στη Χιμάρα και ο πάρα τον πρωθυπουργό Κορυτσαίος Νίκος Πελέσης με καμάρι να δηλώνει πως αυτό το εργο θα έιναι στολίδι για τον τόπο.

Ανήγγειλε τη διαμόρφωση νέου πεζοδρομίου, μεταφορά των τραπεζοκαθισμάτων πιο κόντα στα μαγαζιά καθως και μια επέμβαση στις προσόψεις των κτηριών να μοιάζουν πιο παραδοσιακά. Γι' αυτο το λόγο άλλωστε επιτελείο του δημαρχείου πριν λίγο καιρό ξήλωσε τις τέντες και τα τραπεζοκαθίμστα από το υπάρχον πεζοδρόμιο ( έργο Βίκτωρα Μάτου και Βασίλη Μπολάνου) και ανήγγειλε την υλοποίηση του έργου για τον μήνα Μάρτιο.

Προχτές λοιπόν το περιβόητο έργο που θα φέρει την άνοιξη ξεκίνησε. Έκπληκτοι είδαμε να βάφουν με λευκή γραμμή πάνω στο δρόμο ( σαν τη διαχωριστική γραμμή της εθνικής οδού Αυλώνα - Αγ. Σαραντα ) τα όρια του "νέου" πεζοδρομίου, να τοποθετούνται γλάστρες και ζαρτινιέρες στα όρια της γραμμής και αυτό ήταν!! Η πιο γρήγορη παράδοση έργου!

Έπειτα είπαν στους μαγαζάτορες που διατηρούν τα καφέ και τα εστιατόρια στο κέντρο, πως τώρα για να χρησιμοποιήσουν το "νέο" πεζοδρόμιο - δρόμο για τα τραπεζοκαθίσματά τους πως πρέπει να πληρώσουν του φόρους πρώτα και ύστερα να αγοράσουν ομπρέλες για της επισκίαση του χώρου που καταλαμβάνουν.

Άφησαν μια λωρίδα κυκλοφορίας για τα αυτοκίνητα που θα ανεφοδιάζουν τα καταστήματα και απαγόρευσαν την κυκλοφορία των υπόλοιπων καθώς και το παρκίνγκ στην πιάτσα αφού δεν υπάρχει πια χώρος για αυτό. Έτσι όποιος θέλει να πίει καφέ στα Σπήλαια ή να γευματίσει, δέν μένει στο κέντρο και χρησιμοποιεί το αυτοκίνητο για να φτάσει εκεί τότε θα πρέπει να το αφήσει χιλίομετρα μακρία για να το κάνει. Όπως όλοι γνωρίζουμε το κέντρο της Χιμάρας έχει δύο δρόμους ( είχε μέχρι προχτές ), αυτόν που περνάει από την πιάτσα και αυτόν που περνάει απο πίσω και περιφερειακά. Ο δεύτερος δεν φτάνει για το παρκίνγκ όλων των οχημάτων γιατι επιτρεπέτε η στάθμεση στην μια πλευρά του δρόμου κατα συνέπεια να καταλαμβάνεται από τους μόνιμους κάτοικους του κέντρου ( Στεφανέλι και Σπήλια ) και να μην μένει χώρος για τους υπόλοιπους που επισκέπτονται αυτό.

Το Δημαρχείο μέχρι σήμερα δέν έχει δώσει λύση, στο θέμα του πάρκινγκ που τους καλοκαιρινούς μήνες είναι το κύριο πρόβλημα των επισκεπτών αλλα και των ντόπιων. Ένα μείον στο θέμα του τουρισμού που με το "νέο" έργο γίνεται χειρότερο.

Ας επανέλθουμε στη διαμόρφωση της πιάτσας και την εκτόπιση των τραπεζοκαθισμάτων πιο κοντά στα μαγαζιά. Απ' ότι μας εννημέρωσε πηγή του δημαρχείου φέτος δεν υπάρχουν χρήματα για την υλοποίση του περιβόητου έργου που θα έφερνε την άνοιξη ( Το φυλάνε για του χρόνου που έρχονται εκλογές, προεκλογικό τρίκ - όπως και η μη κατεδάφιση των παράνομων κτηρίων, αφού φέτος σταμάτησε η διαδικάσια και του χρόνου έχουμε εκλογές!! ).

Πλέον θα πίνεται τον καφέ σας και θα τρώτε το φαγητό σας κυριολεκτικά πάνω στο δρόμο και στην υπερβολική ζέστη του καλοκαιριού τις πρωινές αλλά και τις μεσημεριανές ώρες με το νέο στήσιμο των τραπεζοκαθισμάτων και τις ομπρέλες για σκιά θα σας προσφέρει δωρεάν τζακούζι για να χάσετε και τα υπερβολικά κιλα!

Πολλοί μαγαζάτορες έχουν αρχίσει να παραπονιούνται, για τον τρόπο που εξελίχτηκε το θέμα, καθώς είναι αναγκασμένοι αγοράσουν ομπρέλες πού κοστίζουν αρκετά και να βάλουν τα τραπεζοκαθίσματα στο βρώμικο δρόμο. Σίγουρα θα υπάρξει και ταλαιπωρία στην καθαριότητα και στή διατήρηση αυτής απο την μερία των μαγαζίων λόγω της ασφάλτου.

Στο παλιό πεζοδρόμιο αφού έχουν ξηλωθεί τα πάντα, τις βραδινές ώρες θα έιναι επικύνδυνη η βόλτα σε αυτό καθώς δεν έχει τοποθετηθέι προστατευτικό για να εμποδίζει την πιθανή πτώση ανθρώπων λόγω της διαφοράς ύψους του πεζοδρομίου και της παραλίας που περνάει τα 2,5 μέτρα. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τα μικρά παιδία που παίζουν ανεξέλγκτα.

Ένα έιναι σίγουρο κ. Πελέση και κ. Γκόρο η πρόσοψη του κέντρου αλλάζει και γίνεται πολύχρωμη, σε αυτό βοήθησε η επιλογή σας να κοσμίσουν τα μαγαζία με ότι ομπρέλα θέλει ο καθένας. Φανταστείτε ένα αχταρμά απο χρώματα με ομπρέλες Heineken, Korca, Pepsi, Coca Cola..κ.τ.λπ. Έυγε στον Αρχιτέκτονα!

Όσων αφορά την τουριστική κίνηση στο κέντρο ένα είναι σίγουρο, θα δουλέψει πολύ καλά το Ποτάμι, ο Πρίνος και το Λειβάδι φέτος!!

Γιώργος Χιμαριώτης

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου