Οι οικονομικές ατασθαλίες του δήμου Χιμάρας

Οι οικονομικές ατασθαλίες του δήμου Χιμάρας

Στα πρόθυρα της πτώχευσης βρίσκεται ο δήμος Χιμάρας, καθώς το χρέος ανέρχεται σε εκατομμύρια ευρώ.

Τα οικονομικά στοιχεία του δήμου της Χιμάρας σοκάρουν και ομολογούν εγκληματική κακοδιαχείριση αλλά και αδικαιολόγητες σπατάλες που οι δημότες θα κληθουν να πληρώσουν.

Τα σημερινά χρέη του δήμου ύψους 800.000 ευρώ, δεν προέρχονται από την προηγούμενη διοίκηση αν και πολύ θα το ήθελε αυτό ο σημερινός δήμαρχος. Όταν ο σημερινός δήμαρχος κ. Γκόρος ανέλαβε τα καθήκοντα του και την διοίκηση του δήμου απ' τον κ. Μπολάνο, βρήκε στα ταμεία του δήμου πλεόνασμα της τάξεως των 11.000.000 λεκ, δηλαδή περίπου 80.000 ευρώ, ενώ σήμερα ο δήμος χρωστάει 110.000.000 λεκ, περίπου 800.000 ευρώ. Τα ποσά που σπαταλήθηκαν τα τελευταία χρόνια ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ, με το χρέος το 2012 να αυξήθηκε κατά 80.000.000 λεκ, περίπου 570.000 ευρώ.

Δυστυχώς πλέον, ο δήμος της Χιμάρας, με μαθηματική ακρίβεια οδηγείται στην πτώχευση. Αυτό εν μέρη εξηγεί και την προσπάθεια του δημάρχου να ενωθεί η Χιμάρα με αλβανικά χωριά. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι λυμένο ούτε καν το πρόβλημα της μισθοδοσίας του προσωπικού, καθώς οι εργαζόμενοι παροχής ύδρευσης της Χιμάρας έχουν να λάβουν τους μισθούς τους από τον Μάρτιο. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τον δήμαρχο να αυξήσει το δημοτικό προσωπικό περίπου δυόμιση φορές παραπάνω απ' την προηγούμενη δημοτική αρχή.

Το προσωπικό του δήμου, από 70 εργαζομένους που είχε επί την διοίκηση Μπολάνου, επί Γκόρου έφτασε τους 176. Η δημοτική αστυνομία με εντολή του δημάρχου έχει γίνει ο φόβος και ο τρόμος των επιχειρήσεων αφού έχουν αναλάβει χρέη εισπρακτόρων και ζητούν απ' τους μαγαζάτορες να προπληρώσουν τα δημοτικά τους τέλη . Ενδεικτικά, μαζί με το τιμολόγιο αξίας 12.000 LEK ο δημότης καλείτε να προπληρώσει και 8.000 LEK για τους μήνες Ιουλίου, Ιουνίου και Αυγούστου, ενώ ζητάει από τις εποχιακές επιχειρήσεις στις Δρυμάδες να προπληρώσουν εφάπαξ, 150 € .

Η απελπισία για το άδειο ταμείο του Δήμου έχει κτυπήσει κόκκινο, άλλωστε η διάταξη της ημέρας στο δήμο δεν είναι άλλο από την φράση,- "Μαζέψτε ότι μπορείτε.. και απ 'όποιον μπορείτε!"..

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου