Τις πιέσεις των Τσέχων, πληρώνουν οι Βορειοηπειρώτες

Τις πιέσεις των Τσέχων, πληρώνουν οι Βορειοηπειρώτες

Είναι γνωστό πως η τσέχικη εταιρεία CEZ κέρδισε το διαγωνισμό και κατέφερε να ελέγξει το ηλεκτρικό ρεύμα στην Αλβανία. Να γίνει ο διαχειριστής και, ως τέτοια, ο οικονομικός εισπράκτορας της ηλεκτρικής κατανάλωσης στη χώρα.

Είναι γνωστές ξανά οι διαμάχες και οι συγκρούσεις μεταξύ της άνωθεν εταιρείας και των αλβανών καταναλωτών. Καλυμμένοι από το καθεστώς Μπερίσια και με το πρόσχημα της ανέχειας, οι ορεσίβιοι και σχεδόν ολόκληρη η Βόρεια Αλβανία δεν πλήρωνε την κατανάλωση του ρεύματος, πράγμα που έφερε ένα χρέος μερικών εκατομμυρίων ευρώ, αφού η κυβέρνηση χάριζε το χρέος στους «αδύναμους να πληρώσουν» καταναλωτές.

Μαθημένοι με τα τερτίπια του συντρόφου Ενβέρ, που, αφού «άρμεξε» καλά τους Σοβιετικούς, τους έστειλε στο σπίτι τους, συνέχισε με τους Κινέζους, τους «άρμεξε» κι αυτούς και τους έστειλε στο σπίτι τους. Αυτό έκαμε και η κυβέρνηση Μπερίσια. Έστειλε τους Τσέχους στο σπίτι τους. Διέκοψε τη συμφωνία μαζί τους. Να, όμως, που οι διωχθέντες δεν το βάζουν κάτω. Ζητούν το χρέος τους με το παραπάνω. Εκμεταλλεύτηκαν και την ευκαιρία. Ζήτησαν από τη χώρα τον αετών 250 εκατομμύρια ευρώ για να δώσουν το «οκ» στην υποψηφιότητα προς ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν γνωρίζουμε ποια ήταν η δέσμευση της Αλβανίας με την Τσέχικη εταιρεία (κυβέρνηση), αλλά εκείνο που γνωρίζουμε είναι τα τσουχτερά νούμερα (σε λεκ) που φθάνουν στους καταναλωτές. Όχι σε όλους. Αποκλειστικά στους Βορειοηπειρώτες. Αν για το κάθε κλεισμένο σπίτι ο νοικοκύρης πλήρωνε, μέχρι τρεις μήνες μπροστά, μόνον το πάγιο (3400) λεκ παλιά, έξαφνα οι αριθμοί κυμαίνονται από 25.000 και μέχρι 150.000 λεκ.

Στα γραφεία των αρμοδίων διευθυντών, στους τρεις νομούς, κάθε μέρα καταφθάνουν πάρα πολλοί Βορειοηπειρώτες με τις αποδείξεις στο χέρι. Θέλουν να μάθουν την αιτία για τα αστρονομικά ποσά, αφού στα σπίτια υπάρχουν μετρητές και τα καταναλώσιμα kw είναι στο μηδέν. Οι διευθυντές ρίχνουν το μπαλάκι στους ηλεκτρολόγους της ζώνης. Οι ηλεκτρολόγοι στις οδηγίες που πήραν από τους ανωτέρους τους.

Πληρώνουν οι Βορειοηπειρώτες, για ν’ αποφύγουν τους τόκους, και το μπαλάκι καλά κρατεί. Κανένας δεν τους δίνει λύση. Όλοι, τους κοροϊδεύουν. Πού να κλαφτούν; Πού να παραπονεθούν;

Βλαστημούν, με τρεμάμενα χέρια πληρώνουν «τις πιέσεις των Τσέχων» και λαχταρούν για το επόμενο τσουχτερό ποσό.

Σημείωση ΣΦΕΒΑ: Άλλος ένας κρίκος στην μακρυά αλυσίδα των μέτρων και γεγονότων που πάντοτε έχουν σκοπό ή αποτέλεσμα να γίνεται η παραμονή των Βορειοηπειρωτών στις πατρογονικές τους εστίες ιδιαιτέρως δύσκολη.

ΣΦΕΒΑ

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου