Το σχέδιο της Νέας Χιμάρας με τους 29.000 κατοίκους

Το σχέδιο της Νέας Χιμάρας με τους 29.000 κατοίκους

Πριν από λίγο καιρό ακούσαμε για πρώτη φορά από τον βουλευτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος την εκφράση "Νέα Χιμάρα". Μας είπε ότι θα κτίσουμε την Νέα Χιμάρα και δεν καταλάβαμε τι ακριβώς εννοούσε με αυτή την έκφραση.

Ακούσαμε και τον πρωθυπουργό της Αλβανίας στις 16 Αυγούστου του 2014 να λέει ότι θα γίνει ένα νέο σχέδιο πόλεως για το οποίο θα ξοδευτούν πολλά εκατομμύρια ευρώ αλλά και πάλι δεν ακούσαμε ποιος είναι ο σκοπός αυτού του σχεδίου.

Και τον τελευταίο χρόνο το Δημαρχείο της Χιμάρας διοργανώνει διάφορα “meeting” με τους κατοίκους της Χιμάρας όπου διάφοροι ειδικοί παραμυθιάζουν με γενικόλογα για το νέο σχέδιο που θα φέρει ανάπτυξη και ευημερία στην περιοχή μας. Αλλά κανείς δεν λέει τι ακριβώς είναι αυτό το σχέδιο και ποιο είναι ο τελικός σκοπός.

Ερωτώ: Γιατί να πληρώσει η κυβέρνηση της Αλβανίας για νέο σχέδιο όταν πριν από μερικά χρόνια έγινε μια ολοκληρωμένη μελέτη που διήρκεσε 5 χρόνια και κόστισε 50 εκατομμύρια δολάρια τα οποία δόθηκαν από την παγκόσμια Τράπεζα (μιλάμε για το περίφημο master plan που επικεφαλής ήταν ο γαμπρός του Σάλι Μπερίσα) και στην συνέχεια έγινε και το νέο Σχέδιο Πολεοδομίας το οποίο εγκρίθηκε από την Εθνική Υπηρεσία Πολεοδομίας με απόφαση άρθ. 1 ημερομηνίας 1 Ιουνίου 2012. Η απόφαση φέρνει την υπογραφή του τότε πρωθυπουργού της Αλβανίας Σάλι Μπερίσα.

Προσπαθήσαμε με μάθουμε περισσότερα διαβάζοντας τις πολυσέλιδες παρουσιάσεις και προ-σχέδια όπου βλέπεις πολλές όμορφες ζωγραφιές και μεγάλες υποσχέσεις αλλά τίποτα συγκεκριμένο, ΏΣΠΟΥ αρχίσαμε να διακρίνουμε, ανάμεσα σε γενικόλογα και κάποια στοιχεία για το ποιος είναι ο στόχος αυτού του σχεδίου.

Το σχέδιο μιλάει για ένα δήμο Χιμάρας με 29.000!!! κατοίκους και 500 km2!!! έκταση το οποίο έχει κακές υποδομές!!! και ελλείψεις σχεδιασμού για την περαιτέρω ανάπτυξη. Για το σκοπό αυτό μέρος του νέου σχεδίου θα είναι και η κατασκευή νέων δρόμων προς τις περιοχές του Λουκόβου και της Χιμάρας!!!

Αν αναφερθούμε σε προηγούμενες δηλώσεις του πρωθυπουργού και του βουλευτή συμπεραίνουμε ότι πρόκειται για το δρόμο: Κούτσι - Βρανίστι – Μπόρσι, Φτέρη – Μπόρσι και άλλους δρόμους στο Κουρβέλεσι.

Το νέο σχέδιο, προβλέπει νέο σχέδιο Πολεοδομίας καθώς αναμένετε αύξηση του πληθυσμού αν και δεν λέει ακριβώς από που θα προέλθει αυτή, υποθέτουμε μετακινήσεις πληθυσμού από τα χωριά του Κουρβέλεσι και την ενδοχώρα της Αλβανίας με προορισμό την Χιμάρα.

Επίσης, στο σχέδιο προβλέπετε να γίνουν πολλά τουριστικά θέρετρα (οικισμοί) και από όσο γνωρίζουμε έχουν ήδη εγκριθεί δύο στο Δραλαίο, άλλο ένα στο Γυάλι, στο Μπόρσι περιμένει έγκριση και αλλά δύο στο Πόρτο Παλέρμο είναι έτοιμα για έγκριση. Μαζί με το θέρετρο στην Κακομαία φτάνουν τα 7 στο σύνολο.

Δεύτερη ερώτηση: Γιατί χρειάζεται να χτιστούν τόσα τουριστικά θέρετρα και τι θα αποφέρουν αυτά; Από την εμπειρία μας ξέρουμε ότι όλα τα τουριστικά θέρετρα που χτίστηκαν στην Αλβανία τα τελευταία 20 χρόνια ήταν ουσιαστικά οικισμοί που πουλήθηκαν ως σπίτια η καλοκαιρινές κατοικίες όπως έγινε στο Γκολέμη, στο Γκίρι και πιο πρόσφατα στην Λαλζίτ.

Σε καμία περίπτωση δεν είδαμε ξένους τουρίστες στα μέρη που έγιναν στο παρελθόν τουριστικά θέρετρα, ούτε να λειτουργούν ως καθαρές ξενοδοχειακές μονάδες. Το ίδιο αναμένετε και στην περίπτωση μας οπότε θα έχουμε μαζικές μετακινήσεις πληθυσμού από την ενδοχώρα της Αλβανίας προς την Χιμάρα χάρη στους νέους οικισμούς.

Συμπεράσματα:
α. Το νέο σχέδιο δεν είναι για την Χιμάρα αλλά για την ένωση της Χιμάρας με το Κουρβελέσι.
β. Το νέο σχέδιο έχει σκοπό να ανοίξει το δρόμο και να βάλει τις βάσης για την ολοκληρωτική αλλοίωση του Ελληνικού πληθυσμού της Χιμάραs.

Σημείωση: Από το υλικό του σχέδιο που συγκεντρώσαμε και μελετήσαμε δεν ήταν δυνατόν να καταλάβουμε που σκοπεύουν να κτίσουν το τζαμί για το μουσουλμανικό πληθυσμό που θα εγκατασταθεί στην Νέα Χιμάρας.

Ο Eκσκαφέας

Σχετικοί σύνδεσμοι:
http://competitions.planifikimi.gov.al/riviera/
http://www.gazetatema.net/web/2014/08/10/koco-kokedhima-himara-dyfishohet-ne-banore-dhe-territor-me-ndarjen-e-re/koco-7/
http://www.noa.al/artikull/rama-n%D1%91-shtator-celet-konkursi-nderkombetar-per-bregun-e-himares-se-re/434701.html
http://www.arkivalajmeve.com/Qeveria-24-rruget-qe-do-ndertojme-ne-tre-vjet.108809/
http://planifikimi.gov.al/permbledhje-vendimet-kkt

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου