Το χρονικό των χθεσινών εκλογών της ΟΜΟΝΟΙΑΣ

Το χρονικό των χθεσινών εκλογών της ΟΜΟΝΟΙΑΣ

Με την συγκέντρωση των 500 Βορειοηπειρωτών, ξεκίνησε η 9η γενική συνδιάσκεψη της Δ.Ε.Ε.Ε.Μ – ΟΜΟΝΟΙΑ. Στην αρχή της συνδιάσκεψης, διαβάστηκε ο χαιρετισμός του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αντώνη Σαμαρά, μέσω γραπτής επιστολής του. Αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο Βασίλης Μπολάνος, γενικός πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, όπου ανέφερε την απόφαση του να μην κατέβει ξανά υποψήφιος για γενικός πρόεδρος, καθώς έκανε και την αυτοκριτική του για τα λάθη και τις παραλείψεις που έκανε όλα αυτά τα χρόνια που βρισκόταν στην ηγεσία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Βαγγέλης Ντούλες, πρόεδρος του ΚΕΑΔ, ο οποίος ευχαρίστησε τον κόσμο που βρέθηκε χθες στους Αγίους Σαράντα για την συνδιάσκεψη, τόνισε και αυτός λάθη στην πορεία του ΚΕΑΔ – ΟΜΟΝΟΙΑΣ αυτά τα χρόνια, αλλά έδωσε και μήνυμα συσπείρωσης για την συνέχεια, στηρίζοντας όλους του υποψήφιους.

Πριν προχωρήσει η συνδιάσκεψη στην ανοιχτή συζήτηση και στην ανακοίνωση των υποψηφίων, τον λόγο πήραν οι επίσημοι προσκεκλημένοι: ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο κ. Νίκος Κοτροκόης και ο βουλευτής της Ν.Δ στην Α’ Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας. Ο πρώτος, διάβασε τις επιστολές των Ευάγγελου Βενιζέλου, υπουργού εξωτερικών, Καρόλου Παπούλια, πρόεδρου της δημοκρατίας και του Κυριάκου Γεροντόπουλου, υφυπουργού εξωτερικών.

Οι κύριοι Ν. Κοτροκόης και Κ. Γκιουλέκας, εκτός από την στήριξη τους στην ΟΜΟΝΟΙΑ για όλα αυτά τα χρόνια διατήρησης της ζωντανής Ελληνικής Μειονότητας στην Βόρειο Ήπειρο, μίλησαν εμφανώς συγκινημένοι, πέρα από κάθε πολιτική συσχέτιση και εξέφρασαν την αγάπη τους για την Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου.

Η συνέχεια περιελάμβανε τον λόγο του Φρέντυ Διονύση Μπελέρη, προέδρου ΟΜΟΝΟΙΑΣ Χιμάρας, του Γιάννη Μπάμπη υφυπουργού Γεωργίας της Αλβανίας με το ΚΕΑΔ καθώς και άλλων εκπροσώπων φορέων των Βορειοηπειρωτών. Στην αίθουσα παρευρισκόταν και ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ανδρέας Μάρτος, ο οποίος δεν έγινε αντιληπτός από πολλούς, αλλά υπήρξαν και στιγμές που δυσανασχέτησαν μερικοί με την παρουσία του κυρίως λίγο πριν την έναρξη της συνδιάσκεψης.

Στην συνέχεια οι υποψήφιοι, παρουσιάστηκαν στο κοινό, δίνοντας έναν ολιγόλεπτο λόγο ο καθένας. Οι ομιλίες όμως είχαν και εκπλήξεις καθώς 2 από τους 5 υποψηφίους, απέσυραν την υποψηφιότητα τους τελευταία στιγμή. Οι κύριοι Ηρώδης Νταλιάνης και Χρήστος Καίσης απέσυραν τις υποψηφιότητες τους, κατά την διάρκεια των ομιλιών τους, στηρίζοντας και τους 3 νέους υποψηφίους. Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε η Ελένη Δήμου, πρόεδρος της Νεολαίας Βορειοηπειρωτών. Η κα. Δήμου, ύστερα από ανοιχτή επίθεση της προς τον κ. Ντούλε (αφού είχε προηγηθεί δυσαρέσκεια από μέρους της για τους υποψήφιους και την επιλογή τους) ξεκίνησαν οι εντάσεις στην αίθουσα και η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου. Άλλοι στήριξαν την κα. Δήμου, άλλοι την κατηγόρησαν, αλλά γενικά επικρατούσε για 10 λεπτά ένας αναβρασμός στην αίθουσα.

Στην συνέχεια την σκυτάλη πήρε ο δημοσιογράφος Βασίλης Ιατρού όπου είπε ανοιχτά πως όταν πήγε στα Τίρανα για να να ζητήσει κάτι για μια εφημερίδα σε Βορειοηπειρώτη βουλευτή, αυτός του το αρνήθηκε, και απολογήθηκε λέγοντας πως περιορίζει τις κινήσεις του η Νεολαία Βορειοηπειρωτών. Η αναστάτωση στην αίθουσα, επανήλθε. Μέσα στις φωνές, ρωτήθηκε ποιος ήταν ο βουλευτής και είπε ανοιχτά από το βήμα πως αυτός ήταν ο Σπύρος Ξέρας.

Οι αποδοκιμασίες συνεχίστηκαν, με τον Βασίλη Μπολάνο να προσπαθήσει να ηρεμήσει την κατάσταση αλλά μάταια. Αφού τα πνεύματα κατευνάστηκαν, ο Βασίλης Μπολάνος, εξήγησε την διαδικασία της ψηφοφορίας βάση του καταστατικού και η διαδικασία ξεκίνησε με τους Κορυτσαίους να ξεκινούν πρώτοι. Ανάμεσα τους και ο κατηγορούμενος από την αλβανική κυβέρνηση, Ναούμ Ντίσιος. Στην συνέχεια, ψήφισαν τα παραρτήματα Αυλώνας και των Τιράνων και στην συνέχεια η Χιμάρα.

Η διαδικασία διήρκεσε αρκετή ώρα, καθώς υπήρξαν πολλοί ψηφοφόροι από Αγίους Σαράντα και Αργυρόκαστρο. Αφού σκοτείνιασε, το κοινό μαζεύτηκε εκ νέου στην αίθουσα, όπου ολοκληρώθηκε η διαδικασία και άρχισε η καταμέτρηση.

Λόγω της απουσίας αρκετού κόσμου, καθώς αρκετοί είχαν φύγει και δεν επέστρεψαν, καταμετρήθηκαν μόνο τα αποτελέσματα για την θέση του γενικού Προέδρου και όχι για το Γενικό Συμβούλιο.

Ο Άλκης Πούλης συγκέντρωσε 67 ψήφους, ο Λεωνίδας Παππάς 148 και ο Βασίλης Κάγιος 152. Από την εν λόγω ψηφοφορία προέκυψε 2ος γύρος ο οποίος σύμφωνα με την ανακοίνωση του Προέδρου Βασίλη Μπολάνου, θα γίνει στις 11 Ιανουαρίου ώρα 13:00 μετά την γιορτή για τα 24 χρόνια ΟΜΟΝΟΙΑΣ στους Αγίους Σαράντα.

Από απεσταλμένο - συνεργάτη μας στους Αγίους Σαράντα

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου