Προσεχώς νέο χωριό με ονομασία Παλάσα στο Δραλαίο.

Προσεχώς νέο χωριό με ονομασία Παλάσα στο Δραλαίο.

Εδώ και καιρό σας έχουμε ενημερώσει για τα νέα σχέδια που προβλέπουν την κατασκευή 6 οικισμών στην περιοχή της Χιμάρας και 2 στο Λούκοβο.

Μετά από αρκετές έρευνες καταφέραμε να βρούμε:
- Ποιος είναι το δεύτερος οικισμός που περιμένει να αδειοδοτηθεί στο Δραλαίο.
- Ποιος είναι ο επενδυτής και κατασκευαστής.
- Πως κατάφεραν να πάρουν την ιδιοκτησία σε αυτό το τεράστιο κτήμα 100.000 τ.μ στο Δραλαίο.

Ο οικισμός:
Ο δεύτερος οικισμός που περιμένει να αδειοδοτηθεί στο Δραλαίο είναι το PALASA VILLAGE που βλέπετε στην φωτογραφία.

Πρόκειται για ένα τεράστιο οικισμό με συνολική επιφάνεια 100.000 τετραγωνικά μέτρα και θα έχει 3 ξενοδοχειακές μονάδες, πάνω από 30 διώροφες βίλες και πάνω από 50 πολυκατοικιές μέχρι τριών ορόφων με διαμερισματα προς πώληση.

Εάν κρίνουμε από το σχέδιο, όταν το έργο θα έχει ολοκληρωθεί, θα έχει ένα πληθυσμό με πάνω από 1.500 κατοικούς, δηλαδή ΔΕΚΑΠΛΆΣΙΟ της σημερινής Παλάσας.

Ο οικισμός αυτός συνορεύει βόρια με τον άλλο οικισμό, Green Coast Village, που έχει αδειοδοτηθεί για την εταιρία MANE TCI.

Ο επενδυτής:
Κατασκευάστρια εταιρία είναι Αλβανική XH & M Shpk. που είναι η πρώην εταιρία MERKAJ Shpk. με διαχειριστή (νομικό εκπρόσωπο) τον Fatmir Merkaj.

Καθώς είναι πολύ δύσκολο να λάβουμε πληροφορίες για αυτά τα σχέδια από το Δημαρχείο της Χιμάρας, δεν γνωρίζουμε σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία αδειοδότησης. Προς το παρόν, δεν φαίνεται να έχει πάρει έγκριση από την Εθνική Επιτροπή Πολεοδομίας της Αλβανίας.

Ο ίδιος επενδυτής φέρεται να είχε προσπαθήσει και στο παρελθόν να πάρει άδεια στην συγκεκριμένη τοποθεσία στο Δραλαίο καθώς είχε ιδιωτικοποιήσει ένα κτήμα 20.000 τ.μ από την εταιρεία πυραμίδα, ΚAMBERI, με απόφαση του τότε πρωθυπουργού Ιλίρ Μέτα με απόφαση του πρωθυπουργικού συμβουλίου στις 8 Μαρτίου 2003. Είναι η ίδια στιγμή που ανακατασκευάστηκε ο δρόμος στον Λογαρά το 2003.

Η ιδιοκτησία:
Το 2010 η απόφαση ιδιωτικοποίησης του Ιλίρ Μέτα ακυρώθηκε με απόφαση του τότε πρωθυπουργό Σάλι Μπερίσα μετά από καταγγελίες του τότε δημάρχου της Χιμάρας Βασίλη Μπολάνου και της οικογένειας Λάτη που είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες.

Έτσι ο επενδυτής αναγκάστηκε να βρει άλλο τρόπο για να γίνει ιδιοκτήτης σε αυτό το κτήμα αλλά αυτή την φορά σε μια επιφάνεια πέντε φορές μεγαλύτερη.

Αγόρασε το κτήμα από τον πρώην αντιδήμαρχο της Χιμάρας Μήλο Πετρομήλιο. Πρόκειται για τον πρώην αντιδήμαρχο της Χιμάρας και πρώην Δημογέροντα της Παλάσας, επί δημαρχίας Βίκτορα Μάτου την περίοδο 2000 - 2003.

Από το 2006, ο Μήλος Πετρομήλιος προσπαθούσε να πουλήσει το κτήμα το οποίο είχε με πιστοποιητικό από το Γραφείο Εγγραφής Ακίνητης Περιουσία (Κτηματολόγιο) Αυλώνας!!! με συνολική έκταση 100.000 τ.μ.

Δεν γνωρίζουμε πως κατάφερε ο Μήλος Πετρομήλιος να γίνει ιδιοκτήτης σε αυτό το κτήμα καθώς από το ηλεκτρονικό μητρώο της Εθνικής Επιτροπής Επιστροφής της Γης στην Αυλώνα δεν προκύπτει να έχει παρθεί κάποια απόφαση στο όνομα του.

Γνωρίζουμε ότι το συγκεκριμένο κτήμα ήταν προς πώληση για 10 ευρώ το τετραγωνικό μετρό αλλά δεν ξέρουμε ποια ήταν η τελική τιμή πώλησης στην XH & M Shpk.

Παραπάνω γράψαμε αυτά που ανακαλύψαμε μετά από έρευνα αλλά έχουμε ακόμα πιο πολλά να μάθουμε για το τι συμβαίνει με τα κτήματα στην περιοχή της Χιμάρας.

Ελπίζω, μέχρι τότε, μα μην είναι πολύ αργά και να έχουνε χαθεί όλα.

Ο Εκσκαφέας

Σχετικοί σύνδεσμοι:
http://www.merkaj-construction.com/eng/new.html https://docs.google.com/spreadsheets/d/1PRVsv2yYCt8vuwKkFL-zebziMrykqgXFp4wWUjAj_qk/pubhtml

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου