8η Συνδιάσκεψη της ΟΜΟΝΟΙΑΣ παράρτημα Κορυτσάς και η εκλογή της νέας προέδρου.- (βίντεο)

8η Συνδιάσκεψη της ΟΜΟΝΟΙΑΣ παράρτημα Κορυτσάς και η εκλογή της νέας προέδρου.- (βίντεο)

Ιστορικές στιγμές βίωσε η Ελληνική Εθνική Μειονότητα Κορυτσάς καθώς πραγματοποιήθηκε η 8 Συνδιάσκεψη της ΟΜΟΝΟΙΑΣ παράρτημα Κορυτσάς. Όπως είχε προαναγγελθεί κατά την ίδια ημέρα θα γίνονταν και οι εκλογές για την ανάδειξη του/της νέου/ας προέδρου της οργάνωσης των Ελλήνων της Κορυτσάς. Την εκδήλωση άνοιξε η γραμματέας της οργάνωσης κ. Ελένη Κοτέλη, ακολούθησε ο χαιρετισμός του κ. Ναούμ Ντίσιο, άλλοτε πρόεδρος Ομόνοιας Περιφέρειας Κορυτσάς το οποίο έγινε ένα σώμα με την ΟΜΟΝΟΙΑ παράρτημα Κορυτσάς, που ήταν και η βάση της. Έπειτα πήρε το λόγο ο κ Αρμπέν Ηλία πρόεδρος ΚΕΑΔ Κορυτσάς και μετά ο κ Βαγγέλης Ντούλες Αντιπρόεδρος της Αλβανικής Βουλής Πρόεδρος ΚΕΑΔ. Στο τέλος πήρε το λόγο και η μοναδική υποψήφια για την θέση του προέδρου η κ Στέλλα Πατσίλη η οποία αναφέρθηκε σχετικά με την υποψηφιότητα της.

Την Συνδιάσκεψη τίμησαν με την παρουσία τους ο Γ. Πρόξενος της Ελλάδας κ Ιωάννης Πεδιώτης, ο Γενικός Γραμματέας της ΟΜΟΝΟΙΑΣ κ Δημήτρης Μαλούκης, ο Αντιπρόεδρος της Βλάχικης Αμφικτιονίας κ Θανάσης Πότσης ο οποίος ήταν και αντιπρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Ήταν εμφανέστατη και η απουσία του κ Γρηγόρη Καραμέλου του Πρόεδρου της Ομόνοιας Κορυτσάς ο οποίας για λόγους υγείας δεν μπορούσε να παρευρεθεί στην συνδιάσκεψη και για το ίδιο λόγο δεν ήταν και υποψήφιος για την θέση του προέδρου.

Η αρχική πρόταση για τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών ήταν η μυστική ψήφος στην κάλπη. Από την στιγμή όμως που υπήρχε μόνο μια υποψηφιότητα για την θέση του προέδρου αποφασίστηκε να ψηφιστεί για το πόσοι είναι υπέρ εκείνη την στιγμή σηκώνοντας τα μέλη την χέρι, μετά από παρέμβαση του κ Ντούλε αποφασίστηκε να διεξαχθούν οι εκλογές με δύο κάλπες, στην μία θα ψήφισαν για την υποψηφιότητα του προέδρου με τρείς επιλογές, υπέρ, κατά και λευκό ενώ στην δεύτερη (κάλπη που θα υπήρχε ακόμα και αν ο πρόεδρος εκλεγόταν εκείνη την στιγμή) θα έριχναν το ψηφοδέλτιο με τα 39 ονόματα τον υποψηφίων μελών για το προεδρείο (διοικητικό συμβούλιο) , από τα οποία όμως θα επέλεγαν 15 υποψήφιους.

Μετά από μια καθυστέρηση μισής ώρας ξεκίνησε η διαδικασία. Φυσικά δημιουργήθηκε και μια σύγχυση για τον τρόπο που θα ψήφιζαν και συγχρόνως και ανυπομονησία. Πολλά μέλη συναθροίστηκαν μπροστά στο τραπέζι με τις κάλπες και βιάζονταν να πάρουν ψηφοδέλτια και το χειρότερα δεν άκουγαν τις προτροπές των οργανωτών.

Στο τέλος όλοι ψήφισαν και η υποψηφιότητα της κ Στέλλα Πατσίλη υπερψηφίστηκε με 126 ψήφους υπέρ, 6 λευκά, και μια ψήφο κατά. Για την θέση του αντιπροέδρου θα ψηφίσουν 15 τα μέλη του προεδρείου που θα προκύψουν από την λίστα των 39 υποψιών για τους οποίους όπως αναφέραμε ψήφισαν σήμερα τα μέλη της ΟΜΟΝΟΙΑΣ.

Ευχόμαστε η νέα πρόεδρος να οδηγήσει ένα βήμα μπροστά την ΟΜΟΝΟΙΑ έχοντας συνειδητοποιήσει το δύσκολο και βαρύ καθήκον που έχει αναλάβει και φυσικά το ιστορικό βάρος που έχει από μόνο του η θέση της Προέδρου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία είναι οι βασικοί άξονες που εμπνέουν την Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία. Με αυτά τα δύο οι έλληνες επιβίωσαν ανά τους αιώνες, και αυτά πρέπει να εμπνέουν κάθε εκπρόσωπο της όπως άλλωστε συνέβαινε μέχρι τώρα.

πηγή:pelasgoskoritsas

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου