Η απόλυτη εξαθλίωση για τους Χιμαραίους, 65 συνεχόμενες ώρες χωρίς ρεύμα

Η απόλυτη εξαθλίωση για τους Χιμαραίους, 65 συνεχόμενες ώρες χωρίς ρεύμα

Στις εποχές του Ενβέρ Χότζα και της απόλυτης συσκότισης επέστρεψαν για 65 ώρες οι κάτοικοι της Χιμάρας. Το μακροχρόνιο πρόβλημα της ηλεκτρικής ενέργειας στην Χιμάρα δεν φαίνεται πως θα βρει λύση άμεσα. Όπως πάντα, έτσι για άλλη μια φορά, όποτε ο καιρός χαλάει, οι πιθανότητες διακοπής της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας είναι πολύ μεγάλες. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, την Τρίτη τα μεσάνυχτα προς ξημέρωμα Τετάρτης, γύρω στις 2:00 π.μ. ύστερα από κάποιους ισχυρούς ανέμους, έγινε ένα ολικό μπλακ άουτ σε ολόκληρη την περιοχή της Χιμάρας. Επειδή όμως είναι συνηθισμένες τέτοιες διακοπές από λίγο “αέρα” ή λίγο “βροχούλα” οι κάτοικοι της Χιμάρας πίστεψαν πως το πρωί με το που ξημερώσει οι τεχνικοί θα διορθώσουν την βλάβη και η ηλεκτρική ενέργεια θα επιστρέψει κανονικά στα σπίτια όλων των συνοικιών της Χιμάρας.

Το πρωί αφού διαπιστώθηκε πως δεν λύθηκε το πρόβλημα, οι περισσότεροι κάτοικοι της Χιμάρας δεν μπόρεσαν να πάνε στις εργασίες τους. Ενημέρωση από κάποιον επίσημο φορέα δεν υπήρχε. Σε κάθε χώρα που σέβεται τον εαυτό της σαν κράτος που ανήκει στην Δύση, σε προβλήματα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, νερού και τηλεπικοινωνιών, βγάζει μια ανακοίνωση που αναφέρει τις ώρες διακοπής των υπηρεσιών καθώς και μια τυπική συγνώμη.

Φαίνεται πως η Αλβανία θεωρεί το κράτος της ως μέλος του Αραβικού κόσμου, όπου επικρατεί η διαφθορά, η παρανομία και η κοροϊδία του λαού. Όχι μόνο δεν βγαίνει ανακοίνωση εδώ και χρόνια με τις συχνές διακοπές ρεύματος, αλλά δεν βγαίνει ούτε ένας εκπρόσωπος μια κρατικής υπηρεσίας να πει στον κόσμο αν η βλάβη είναι σοβαρή, ώστε ο κόσμος να πάρει τα μέτρα του, όπως την προστασία των τροφίμων τους τα οποία χαλάνε, τον διακανονισμό των εργασιών τους και το πρόγραμμα της καθημερινότητας τους.

Ως συνέχεια της πρόκλησης αυτής, οι υπάλληλοι της υπηρεσίας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας OSSHE στην Χιμάρα κυκλοφορούν εδώ και 3 μέρες στα καφενεία, σφυρίζοντας αδιάφορα, κοροιδεύοντας τον κόσμο για το πότε θα αποκατασταθεί η βλάβη λέγοντας την μια πως “έχει πέσει μια κολόνα πάνω στα βουνά” και την άλλη πως “έχουν κοπεί τα καλώδια απ' την κακοκαιρία” και άλλες τέτοιες παιδικές δικαιολογίες. Κάποιοι υπάλληλοι της εταιρίας OSSHE στην Χιμάρα μας είπαν πως «έχει πέσει ένας μεγάλος πυλώνας 35KV στην περιοχή του Κούτσι, στην επαρχία Βράνισας και τα σίδερα τα καλώδια του πάνε 50 χρόνια, έχουν σαπίσει με την πάροδο του χρόνου αλλά δεν έχει δοθεί η εντολή να αντικατασταθούν μετά από τόσα χρόνια, καθώς οι αποφάσεις παίρνονται στα Τίρανα για το ρεύμα της Χιμάρας».

Η εξάρτηση μας σαν λαός της Χιμάρας, εκτός από εκλογική πλέον έχει γίνει και βιοποριστική και σε αυτήν την περίπτωση οι αποφάσεις παίρνονται στα Τίρανα και όχι στην Χιμάρα από τους εκλεγμένους εκπροσώπους του λαού στο κράτος. Όπως μας είπε ένας άλλος υπάλληλος της εταιρίας OSSHE στην Χιμάρα πριν λίγες μέρες για την ποιότητα των ηλεκτροφόρων γραμμών: «Έχουν φτιάξει καινούργιους πυλώνες που περνάνε μέσα από την περιοχή του Αγίου Μιχαήλ στην Χιμάρα, πάνε προς το Πήλιουρι, σαν ένα πέρασμα από τα βουνά της επαρχίας της Βράνισας, όλα με καινούργιες εγκαταστάσεις και καλώδια, έτοιμα προς λειτουργία, αλλά μας παίρνουν τηλέφωνο από κεντρικά γραφεία του OSSHE στην πόλη Φιέρι που έχει την ευθύνη και για την περιφέρεια Αυλώνα και μας λένε πότε να το κόψουμε, πότε να το ανοίξουμε και πότε αναλαμβάνουν αυτοί από πάνω τον γενικό του Δήμου Χιμάρας. Την καινούργια γραμμή με τις νέες εγκαταστάσεις που διαφήμιζαν τόσο καιρό, η OSSHE, η κυβέρνηση μέσω βουλευτών του Σοσιαλιστικού Κόμματος, η Περιφέρειες Αυλώνας και το κυριότερο ο Δήμαρχος Χιμάρας Γ. Γκόρος, ο οποίος διαφήμιζε τις νέες γραμμές και εγκαταστάσεις λες και ήταν δικό του έργο, δεν πρόκειται να την βάλουν σε λειτουργία ΟΥΤΕ ΣΕ 2 ΧΡΟΝΙΑ. Θα τα βάλουν σε λειτουργία όποτε γίνουν τα συμφέροντα τους και όποτε αποφασίσουν από πάνω>> μας είπε χαρακτηριστικά.

Η κοροϊδία προς τους Χιμαραίους συνεχίζεται. Και ύστερα από μια 65ωρη διακοπή, η οποία διήρκεσε από την Τρίτη βράδυ μέχρι την Παρασκευή το απόγευμα, μας ενημέρωσαν ανεπίσημα πως η επαναφορά της ηλεκτροδότησης είναι προσωρινή με ένα καλώδιο πρόχειρο και πως σε περίπτωση κακοκαιρίας κατά την διάρκεια της αναστήλωσης της παλιάς κολόνας, η Χιμάρα θα ξαναβυθιστεί στο σκοτάδι. Άρα μέχρι τώρα η Χιμάρα κρέμεται από ένα καλώδιο, και από τις ορέξεις των υπαλλήλων της OSSHE για το πότε θα αναστηλώσουν τον μεγάλο πυλώνα σε μια δύσβατη περιοχή στο Κούτσι, που δεν πάει ούτε αυτοκίνητο.

Η OSSHE στην σελίδα της στο Facebook δημοσίευσε κάποιες φωτογραφίες από το σημείο του συμβάντος, στις οποίες όπως μας λένε οι υπάλληλοι της Χιμάρας «εκεί για να πας θες τρακτέρ να περάσεις και μπουλντόζα να ανοίξεις τον δρόμο, πόσο μάλλον να κάνεις οικοδομικές εργασίες αναστήλωσης πυλώνα σχεδόν 30-40 μέτρων ύψους».

Το πρόβλημα σε όλη αυτήν την δυσλειτουργία του κράτους και στην παράνοια των κρατικών φορέων, έρχεται να μας φρεσκάρει την μνήμη ένα μεγάλο κύμα σκανδάλων εδώ και πολλά χρόνια σε όλη την Αλβανία όσον αφορά την “πώληση” του ρεύματος σε δανειστές του Αλβανικού κράτους, αλλά και λοιπούς μεγαλοεπιχειρηματίες μαφιόζους, έμμεσους συνεργάτες των κυβερνήσεων που πέρασαν στην Αλβανία. Πριν 8-9 χρόνια περίπου, όταν ήταν πρωθυπουργός ο Σ. Μπερίσα με το Δημοκρατικό Κόμμα, το αλβανικό κανάλι Top Channel, γνωστό φερέφωνο του Σοσιαλιστικού Κόμματος και του μεγαλύτερου χρηματοδότη του Έντι Ράμα (ως αντιπολίτευση τότε) έκανε διάφορα ρεπορτάζ με κρυφές κάμερες, γνωστά στο αλβανικό κοινό. Ένα από αυτά, έγινε στα γραφεία την τότε εταιρίας παροχής ρεύματος KESH (σημερινή OSSHE) στην πόλη Ντίμπρα, στην οποία έγιναν καταγγελίες στο κανάλι και την εκπομπή συγκεκριμένα, πως οι διακοπές ρεύματος στην πόλη είναι μεγαλύτερες από 12 ώρες και πως κάτι πρέπει να γίνει. Η εκπομπή βρέθηκε εκεί με τις κρυφές κάμερες, διείσδυσε στα γραφεία της εταιρίας και εκμαίευσε διαλόγους προϊσταμένων στις οποίες αποκάλυπταν στον ρεπόρτερ με την κρυφή κάμερα, πως το ρεύμα ΠΩΛΕΙΤΑΙ παράνομα στα Σκόπια, μιας και η πόλη Ντίμπρα είναι κοντά στα σύνορα με τα Σκόπια και κυρίως τις αλβανόφωνες περιοχές των Σκοπίων. Και όλο αυτό με εντολή από ανώτατα στελέχη της τότε κυβέρνησης Μπερίσα.

Εκεί αποδείχθηκαν οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης πως η κυβέρνηση, δεν ξεχνάει τους συμμάχους της και τους υποστηρικτές της και πως οι πόλεις που δεν είχαν δήμαρχο που να ήταν με το Δημοκρατικό Κόμμα, θα υπέφεραν. Η εκπομπή έπαιξε το ρεπορτάζ, αλλά δεν είχε μεγάλη δύναμη να ανατρέψει κάποια κατάσταση τότε. Τα σκάνδαλα κλοπής και παράνομης πώλησης ρεύματος, τα οποία σήμαιναν πολλές ώρες χωρίς ρεύμα σε μεγάλες περιοχές, συνεχίστηκαν για αρκετά χρόνια. Ακόμα και όταν ο Έντι Ράμα ήταν δήμαρχος Τιράνων πριν μερικά χρόνια, η κυβέρνηση Μπερίσα έδινε εντολή να κοπεί το ρεύμα σχεδόν 6 ώρες κάθε μέρα, χειμώνα καλοκαίρι, για να επικριθεί ο Ράμα στην διαχείριση του δήμου.

Όταν ο Ράμα έγινε πρωθυπουργός, συνέχισε την ίδια τακτική, στις περιοχές που ήθελε να χτυπήσει εκλογικά. Όταν ανέλαβε όμως, δήμαρχος στην Χιμάρα ήταν ήδη ο Γκόρος, αλλά το Ελληνικό στοιχείο της Χιμάρας έπρεπε να υποφέρει με κάθε τρόπο, επειδή δεν τον ψηφίζει. Έτσι με δικτατορικούς τρόπους, παρακάμπτει όλα τα κρατικά σχέδια που είχαν γίνει πως ήταν με κυβέρνηση Μπερίσα, είτε με την δικιά του, ώστε περιοχές που φέρνουν πολιτική και εκλογική αντίσταση, να υποφέρουν στις παροχές ρεύματος, νερού και τηλεπικοινωνιών. Ένα πρόβλημα που όσο υπάρχει ισχυρή παρουσία Ελλήνων υποψηφίων στην Χιμάρα, δεν πρόκειται να σταματήσει με καμία κυβέρνηση. Άλλωστε το πρόβλημα της διακοπής ρεύματος, δεν είναι κομματικό, αλλά φαίνεται πως οι ψηφοφόροι του Σοσιαλιστικού Κόμματος και του Γκόρου δείχνουν ανοχή και δεν μπαίνουν καν στον κόπο να διαμαρτυρηθούν στον δήμαρχο και στο κράτος για τις τριτοκοσμικές καταστάσεις στην Χιμάρα εν έτη 2016. Η παράνοια στο έπακρο.

Εδώ ο κόσμος καίγεται, και το...δημαρχείο χτενίζεται

Ως γνωστόν στους κατοίκους Χιμάρας που πάνε στο δημαρχείο για τις δουλειές τους, ο δήμαρχος Γκόρος, “πατάει το πόδι του” μια φορά την εβδομάδα και αν στο δημαρχείο, για να μην παρενοχλείται από τον καθένα που θα πάει να του ζητήσει μια χάρη στο γραφείο του. Όλως τυχαίως, την Τετάρτη ο δήμαρχος ήταν στο γραφείο του, τα 2 του αυτοκίνητα παρκαρισμένα ακριβώς έξω από το κτίριο του δημαρχείου, όλοι οι υπάλληλοι του δημαρχείου στα γραφεία και στα πόστα τους, ενώ συνήθως τεμπελιάζουν έξω στο προαύλιο και λείπουν όλη μέρα στα καφενεία, παραμελώντας τις θέσεις τους. Το δημαρχείο είχε γεννήτρια, ήταν το μόνο κτίριο με ρεύμα σε ολόκληρη την Χιμάρα που είχε παραλύσει πλήρως από την διακοπή ρεύματος. Στον δημαρχείο όλα έμοιαζαν ιδανικά, όλοι έκαναν την δουλειά τους την ημέρα που υπήρχε δυσφορία από την πολύωρη διακοπή ρεύματος και το δημαρχείο έμοιαζε σαν ένας υγιείς οργανισμός. Όλα αυτά, εντελώς τυχαία την ημέρα που όλα ήταν νεκρά στην Χιμάρα.

Σαν να μην έφτανε αυτό, επειδή στο δημαρχείο τα τελευταία 6 χρόνια μας έχουν συνηθίσει σε παράλογες κινήσεις, ενώ η Χιμάρα βρισκόταν στο σκοτάδι στην επίσημη σελίδα του Δημαρχείου στο Facebook, έκανα δημοσιεύσεις για τις κοινωνικές δράσεις του Γκόρου, τα φεστιβάλ που θα διοργανώσει το δημαρχείο, φωτογραφίες και βίντεο από όμορφα τοπία. Δηλαδή μέσω γεννήτριας που λειτουργούσαν οι υπολογιστές τους, αυτοί δημοσίευαν για τις δράσεις τους στην Χιμάρα, με τους δημότες τους να είναι στο σκοτάδι για 65 ώρες – 3 μέρες.
Ποιος θα δει τις δημοσιεύσεις ρε παιδιά εκεί στο δημαρχείο; Οι δημότες της Σκόδρας ή οι δημότες του Δυρραχίου; Γιατί αυτοί της Χιμάρας, δεν έχουν ούτε φως να πάνε στην τουαλέτα, ούτε να φάνε, ούτε να πλυθούν, ούτε τίποτα.

Οι Σύριοι πρόσφυγες δηλαδή ζούνε σε καλύτερες συνθήκες. Αλλά στο δημαρχείο, σε τέτοιες δύσκολες ώρες ενημερώνουν τους δημότες τους (!) για τις δράσεις του δημαρχείου, για τις οποίες δεν νοιάζεται κανείς, μπροστά στο πρόβλημα της διακοπής ρεύματος για μέρες ολόκληρες. Φαίνεται πως τα φεστιβάλ, οι κοινωνικές δράσεις και τα βίντεο, είναι σημαντικότερα από τις πρώτες ανάγκες των Χιμαραίων.

Το παρόν άρθρο μας το έστειλε αναγνώστης μας από την Χιμάρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου