Καταστρέφεται ο Άγιος Θεόδωρος στις Δρυμάδες, υπό την μέριμνα της Αλβανικής κυβέρνησης

Καταστρέφεται ο Άγιος Θεόδωρος στις Δρυμάδες, υπό την μέριμνα της Αλβανικής κυβέρνησης

Εδώ και δύο χρόνια το μοναστήρι του Αγίου Θεοδώρου στις Δρυμάδες κατάρρει και από ότι φαίνεται είναι θέμα χρόνου να καταστραφεί ολοσχερώς.

Όλα ξεκίνησαν με μια καλοπροαίρετη παρέμβαση για την επισκευή της σκέπης της εκκλησίας η οποία έπρεπε να επισκευαστή πριν καταρρεύσει και προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στην εκκλησία. Εργάτες που είχαν την έγκριση της επιτροπής της εκκλησίας ξεκίνησαν την επισκευή της σκέπης την άνοιξη του 2014 και αφού και τα υπόλοιπα κτίρια του μοναστηριού χρειάζονταν επισκευή, ξεσκεπάστηκαν όλα τα κτίρια για να επισκευαστούν.

Όλα αυτό τα χρόνια, η επιτροπή της Εκκλησίας είχε φροντίσει για επισκευές στις εκκλησίες και στα μοναστήρια με τα χρήματα που μάζευε από τις δωρεές των πιστών και από την Αρχιεπισκοπή.

Αυτή την φορά όμως δεν είχαν υπολογίζει τους Αγάδες.

Ενώ όλα τα κτίρια είχαν ξεσκεπαστεί, από τα Τίρανα έρχεται η εντολή να σταματήσουν αμέσως οι εργασίες καθώς το μοναστήρι είναι πολιτισμικό μνημείο και ως εκ τούτου είναι "υπό την προστασία και την μέριμνα" του Υπουργείου Πολιτισμού της Αλβανίας.

Επιπλέον, αφού το Μοναστήρι του Αγίου Θεοδώρου (όπως πολλές άλλες εκκλησίες και μοναστήρια) δεν έχει επιστραφεί στην ιδιοκτησία της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, μόνο η Αλβανική κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να κάνει εργασίες στο μοναστήρι.

Υπό την απειλή του αυτοφώρου για παράνομες οικοδομικές εργασίες, οι εργασίες διεκόπησαν και οι εργάτες τα παράτησαν όλα και έφυγαν από το μοναστήρι. Από εκείνη την στιγμή όλα τα κτίρια του μοναστηριού έμειναν χωρίς σκεπή.

Πέρασαν δύο χρόνια από τότε που οι Αλβανικές Αρχές διέκοψαν τις εργασίες για την επισκευή της σκέπης του Ιερού Ναού του Αγίου Θεοδώρου και οι βροχές και η υγρασία έχουν αρχίσει να διαβρώσουν τους τοίχους της εκκλησίας και του μοναστηριού που κινδυνεύουν με ολοκληρωτική κατάρρευση.

Απ ότι φαίνεται, μετά την κατεδάφιση της εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου, ένα άλλο σύμβολο του Ορθοδόξου Χριστιανίσου τις Χιμάρας κινδυνεύει να χαθεί για πάντα, υπό την μέριμνα της Αλβανικής κυβέρνησης.

Ο Εκσκαφέας

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου