Νέες κατεδαφίσεις τον Σεπτέμβρη στις Δρυμάδες

Νέες κατεδαφίσεις τον Σεπτέμβρη στις Δρυμάδες

Όπως αναμενόταν η απόσυρση των σκαπτικών μηχανημάτων του αλβανικού στρατού και της αλβανικής αστυνομίας από τα χωριά της Χιμάρας ήταν προσωρινή. Σύντομα αναμένεται η άφιξη τους για να προχωρήσουν με τις κατεδαφίσεις περιουσιών στα χωριά της Χιμάρας που ανήκουν σε ελληνικές οικογένειες. Το νέο κύμα κατεδαφίσεων θα συνεχιστεί σύμφωνα με τις αποφάσεις της Αλβανικής Κυβέρνησης που κήρυξε τα χωριά Δρυμάδες, Βουνό και Χιμάρα ως ιστορικά κέντρα τον Ιανουάριο του 2016. (Διαβάστε σχετικό μας άρθρο εδώ))

Με την δικαιολογία της "παρέμβασης αποκατάστασης του ιστορικού κέντρου" τον Απρίλιο και το Μάιο του 2016, τα σκαπτικά μηχανήματα και συνεργεία του Αλβανικού στρατού και της πολεοδομικής αστυνομίας ΙΚΜΤ (που πλέον είναι μέρος της αλβανικής αστυνομίας), πραγματοποίησαν τις κατεδαφίσεις 25 σπιτιών, επιχειρήσεων και άλλων κατασκευών στο χωριό Δρυμάδες και 18 σπιτιών και επιχειρήσεων στο χωριό Βουνό. (Διαβάστε σχετικό μας άρθρο εδώ)

Οι προηγούμενες κατεδαφίσεις αφορούσαν κτίρια που δεν είχαν τίτλο ιδιοκτησίας λόγω της γνωστής πολύχρονης πολιτικής όλων των Αλβανικών κυβερνήσεων να μην εκδώσουν τίτλους ιδιοκτησίας για τις ιδιοκτησίες του ελληνικού πληθυσμού της Χιμάρας. Αυτή την φορά όμως η Αλβανική κυβέρνηση θα κατεδαφίσει ακίνητες περιουσίες που διαθέτουν νόμιμο τίτλο ιδιοκτησίας που έχει εκδοθεί από το κτηματολόγιο Αυλώνας. Για να παράκαμψη κάθε νομικού εμποδίου στην πράξη αυτή, η Αλβανική κυβέρνηση κήρυξε την απαλλοτρίωση των περιουσιών αυτών προς όφελος του δημοσίου για ένα γέλιο πόσο που απέχει κατά πολλά μηδενικά από την πραγματική εμπορική τους αξία.

Το Αλβανικό Υπουργείο Πολιτισμού της Αλβανίας ανακοίνωσε σε γνωστή Αλβανική εφημερίδα, την απαλλοτρίωση δύο περιουσιών στο χωριό Δρυμάδες της Χιμάρας για το πόσο των 7.464.400 Λεκ, περίπου 53.300 ευρώ με σκοπό την κατεδάφιση τους για να περάσει στην κυριότητα του κράτους η ιδιοκτησία της γης όπου βρίσκονται οι επιχειρήσεις αυτές.

Πρόκειται για δύο επιχειρήσεις που λειτουργούν εδώ και δεκαετίες στην περιοχή Ποτάμι στο χωριό Δρυμάδες, ένα πενταώροφο ξενοδοχείο που ανήκει στην οικογένεια Ντούνη και ένα εστιατόριο που ανήκει στην οικογένεια Ζάχου όλοι με καταγωγή από το χωριό Δρυμάδες.

Οι κατεδαφίσεις που προαναφέραμε αναμένεται να γίνουν εντός του μήνα Σεπτέμβρη, δυστυχώς όμως όλα δείχνουν πως η αλβανική κυβέρνηση δεν θα αρκεστεί μόνο σε αυτές και θα ακολουθήσουν και αρκετές άλλες στην Χιμάρα.

Ο Εκσκαφέας

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου