Νέες πολεοδομικές παρεμβάσεις στα χωριά Δρυμάδες και Βουνό της Χιμάρας

Νέες πολεοδομικές παρεμβάσεις στα χωριά Δρυμάδες και Βουνό της Χιμάρας

Τον περασμένο Μάιο η Αλβανική πολεοδομία (μέρος της αλβανικής αστυνομίας) σε συνεργασία με τον Αλβανικό στρατό, κατεδάφισαν 25 σπίτια στο χωριό Δρυμάδες και 18 σπίτια στο χωριό Βουνό χωρίς καμία ειδοποίηση η επίσημη δικαιολογία. Μετά απο την δημόσια κατακραυγή που προκάλεσαν οι κατεδαφίσεις αυτές, το Αλβανικό Υπουργείο Πολιτισμού έρχεται να "διαβουλευθεί" με του κατοίκους για τις νέες κατεδαφίσεις που πρόκειτε να γίνουν τους επόμενους μήνες στα πλαίσια της εφαρμογής των σχεδίων που χρηματοδοτούνται με 28 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στις 16 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των εκπροσώπων του Αλβανικού Υπουργείου Πολιτισμού και του Δημαρχείου Χιμάρας με κατοίκους του χωριού Δρυμάδες και Βουνό για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στα πλαίσια της "παρέμβασης αποκατάστασης του ιστορικού κέντρου" στα χωριά αυτά. Oι εκπρόσωποι του Υπουργείου απέφυγαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις των κατοίκων για το αν θα υπάρξουν νέες κατεδαφίσεις και μίλησαν γενικά και αόριστα για "παρεμβάσεις διόρθωσης και αποκατάστασης". Από την άλλη μεριά οι κάτοικοι επέμειναν να μην γίνουν οι παρεμβάσεις αυτές πριν γίνει η καταγραφή της ακίνητης περιουσίας στα χωριά τους.

Την στιγμή που οι κάτοικοι του χωριού Δρυμάδες είχαν μαζευτεί στο μαγαζί που γινόταν η συνάντηση, τα συνεργεία του αλβανικού υπουργείου πολιτισμού είχαν μπει στο χωριό Δρυμάδες όπου φωτογράφισαν και κατέγραψαν τα σπίτια που πρόκειται να πληγούν από τις αναμενόμενες επιχειρήσεις κατεδάφισης, επωφελούμενοι από την απουσία των κατοίκων.

Όπως όλα δείχνουν και το χωριό Κηπαρό θα ακολουθήσει την ίδια πορεία με τα χωριά Δρυμάδες και Βουνό. Με απόφαση της Αλβανικής Κυβέρνησης στις 7 Σεπτεμβρίου 2016, το παλιό χωριό Κηπαρό, κηρύχθηκε ιστορικό κέντρο όπως είχε γίνει και με τα χωριά Δρυμάδες Βουνό και την παλιά Χιμάρα.

Διάβασε εδώ την απόφαση

Ο Εκσκαφέας

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου