Εξάρθρωση ιταλο- αλβανικής σπείρας διακίνησης ναρκωτικών με έδρα τη Χιμάρα


Κωδική ονομασία: Ύδρα
Τοποθεσία: Χιμάρα

Το λιμάνι της ΧιμάραςΗ Αστυνομία του Αυλώνα σε μια κοινή επιχείρηση με την κωδική ονομασία "Ύδρα" κατέστησε δυνατή μετά από έρευνα 4 μηνών, την εξάρθρωση σπείρας διακινητών ναρκωτικών ουσιών με έδρα την ευρύτερη περιοχή της Χιμάρας. Στην επιχείρηση αυτή πήραν μέρος τα ειδικά σώματα για την Καταπολέμηση του Οργανωμένου Εγκλήματος και Σοβαρών Εγκλημάτων, η Περιφερειακή Διεύθυνση Συνόρων και Μετανάστευσης, σε συνεργασία με τη Δίωξη Σοβαρών Ποινικών Αδικημάτων στα Τίρανα.


Πριν από 3 ημέρες, στις 24 Μαΐου, από πληροφορίες του επιχειρησιακού κέντρου του Δυρραχίου, έγινε γνωστό ότι ένα ύποπτο πλοίο πλησίαζε από την Ιταλία στις ακτές της Χιμάρας με ταχύτητα 7 μιλίων την ώρα. Ξεκίνησε αμέσως  η οργάνωση και ο συντονισμός της επιχείρησης.


Η Αστυνομία της Χιμάρας, το Λιμενικό Σώμα σε συνεργασία με την Guardia di Finanza κατάφεραν να καταλάβουν στο Γυάλι ένα ταχύπλοο τύπου σκάφος, 7 μέτρων περίπου, με ισχυρό κινητήρα 225 KWA, το οποίο είχε εγκαταλειφθεί στα ανοιχτά. Με την παρακολούθηση και την περαιτέρω έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη γύρω περιοχή κατάφεραν να συλλάβουν τον οδηγό του ταχύπλοου σκάφους και τους συνεργούς του.



Οι τοπικές αστυνομικές πηγές επεσήμαναν ότι συνελήφθησαν τέσσερα άτομα, οι οποίοι κατηγορούνται για εμπορεία και διακίνηση ναρκωτικών.


Οι συλληφθέντες αυτής της επιχείρησης είναι ο 37χρονος, Mario Gjata από το Φίερι, ο οποίος διαπιστώθηκε ότι εκείνος ήταν που έφερε το ταχύπλοο από την Ιταλία στις ακτές της Χιμάρας με σκοπό την παραλαβή ναρκωτικών που θα αποστέλλονταν σε μια ιταλο-αλβανική εγκληματική οργάνωση στην Ιταλία; Ο Arthur Haxhiaj, 26 ετών και ο αδελφός του Artjol Haxhiaj, 31 ετών, κάτοικοι Χιμάρας, ήταν τα πρόσωπα που προμήθευαν τα ναρκωτικά. Τα μετέφεραν από το Αργυρόκαστρο και τον Αυλώνα στις παράκτιες περιοχές για λογαριασμό μιας ιταλο-αλβανικής  οργάνωσης τμήμα της οποίας ήταν και οι  ίδιοι.


Η έρευνα καταλήγει ότι ο 43χρονος Arben Shtembari από τον Αυλώνα, με αλλαγμένα τα στοιχεία του σε Ilia Prendi, ήταν ο «ιθύνων νους» αυτής της εγκληματικής ομάδας που προωθούσε τα ναρκωτικά προς την Ιταλία.


Μετά από έρευνα προέκυψε ότι ο Arben Shtembari είναι επίσης ο διοργανωτής της εμπορίας και διακίνησης ποσότητας 550 κιλών ναρκωτικών στις 22 Απριλίου 2012 στην Ιταλία, όπου συνελήφθησαν οι Renato Xhoxhaj και Krenar Dulellari  χάρη στις κοινές έρευνες με τις Ιταλικές Αρχές .


Η εν λόγω εγκληματική ομάδα είναι ύποπτη και για άλλες υποθέσεις εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών που αφορούν άλλους Αλβανούς που είναι συνδεδεμένοι σε άλλες ιταλο-αλβανικές εγκληματικές οργανώσεις.


Στο αποδεικτικό υλικό που κατασχέθηκε έγινε δυνατή η δέσμευση των 95 κιλών ναρκωτικών ουσιών, ένα σκάφος με ισχυρό κινητήρα, 3 οχήματα και 9 δοχεία γεμάτα με 30 κιλά βενζίνης το καθένα.


Η ετήσια έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών λέει ότι  η Αλβανία αποτελεί χώρα τράνζιτ των ναρκωτικών προς τη Δύση εδώ και πολλά χρόνια. Αλλά καμιά ουσιαστική προσπάθεια  δεν είχε γίνει για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών. Ύστερα και από την διεθνή πίεση για  τα διάτρητα σύνορα της, και την ευρωπαϊκή κατακραυγή που θέλει την Αλβανία να γίνεται η Κολομβία των Βαλκανίων, η Αλβανία, βάλθηκε να συμμορφωθεί.  .


Οι ομάδες οργανωμένου εγκλήματος, σε συνδυασμό με την τεράστια  διαφθορά της χώρας, δρα σαν τροχοπέδη στην ευρωπαϊκή ένταξη της Αλβανίας που όλως τυχαίως μέσα σε λίγες εβδομάδες έχουν εξαρθρωθεί αρκετές τέτοιες σπείρες σε μια προσπάθεια αντιστροφής του κλήματος.




Επιμέλεια: Σπαλαθρέα για το blog.himara.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου