Πώς η Ελληνική Επανάσταση ενέπνευσε τους Φιλέλληνες σε όλο τον κόσμο

20/03/24, 10:19
Κατηγορία: Ιστορία / Συντάκτης: Reporter

Ξεκινώντας στις αρχές του 19ου αιώνα, η Ελληνική Επανάσταση έφερε ταραχή στην Ευρώπη, απειλώντας τις μοναρχίες της εποχής. Η εξέγερση ανησυχούσε τις ελίτ, ενώ παράλληλα ενθουσίαζε τους απλούς ανθρώπους σε Ευρώπη και Αμερική, τροφοδοτούμενοι από την κληρονομιά της αρχαίας Ελλάδας. 

Ο ρόλος των Βορειοηπειρωτών στην Επανάσταση του 1821

Γρήγορα, η Επανάσταση πυροδότησε ένα κύμα "φιλελληνισμού", με πλήθος φιλελλήνων, όπως ο Λόρδος Βύρων και ο Σάμιουελ Χάου, να συντάσσονται με τους Έλληνες επαναστάτες. Ο ρομαντικός ποιητής Percy Bysshe Shelley, στο ποίημά του "Hellas", αποτύπωσε το συναίσθημα: «Είμαστε όλοι Έλληνες. Οι νόμοι μας, η λογοτεχνία μας, η θρησκεία μας, οι τέχνες μας, έχουν όλα τη ρίζα τους στην Ελλάδα»

Οι σφαγές στη Χίο το 1822 ενέπνευσαν τον πίνακα "Σφαγή της Χίου" του Ευγένιου Ντελακρουά, ενώ ο Βύρωνας, ο πιο διάσημος φιλέλληνας, αφιέρωσε το όνομα, το κύρος, τον πλούτο και τελικά τη ζωή του στον αγώνα για την ανεξαρτησία. 

Οι Χιμαριώτες στην επανάσταση του 1821

Φιλέλληνες από Ευρώπη και Αμερική

Το καλοκαίρι του 1821, η φλόγα της Ελληνικής Επανάστασης άναψε στις καρδιές νέων ανδρών από όλη την Ευρώπη. Στην Μασσαλία, πλήθος εθελοντών συγκεντρώθηκε, έτοιμο να διασχίσει το Αιγαίο και να πολεμήσει για την ελληνική ελευθερία.

Ο Γάλλος Jean-François-Maxime Raybaud, συγκινημένος από την εξέγερση, δήλωσε: "Η Ελλάδα τινάζει τις αλυσίδες της!". Μέχρι τον Ιούλιο, είχε ήδη επιβιβαστεί σε πλοίο προς την Ελλάδα.

Μέχρι το τέλος του 1822, περίπου 360 φιλέλληνες από Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία είχαν φτάσει, εμπνευσμένοι από λόγους καθηγητών που υμνούσαν την κληρονομιά της αρχαίας Ελλάδας. Από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο γιατρός Samuel Gridley Howe και ο στρατιώτης George Jarvis έσπευσαν να πολεμήσουν δίπλα στους Έλληνες.

Ο κλασικιστής Έντουαρντ Έβερετ ηγήθηκε της υποστήριξης στις ΗΠΑ, δημοσιεύοντας εκκλήσεις του Κοραή που προέτρεπαν για άμεση αμερικανική βοήθεια.

Πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως φιλανθρωπικές χοροεσπερίδες, συγκέντρωσαν σημαντικά ποσά. Στο Ναύπλιο, μνημείο τιμά 274 φιλέλληνες που θυσίασαν τη ζωή τους για την ελληνική ελευθερία, με ονόματα από Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία, Ισπανία και άλλα έθνη.

Η Επανάσταση άναψε μια σπίθα ενθουσιασμού και αλληλεγγύης σε όλο τον κόσμο, φέρνοντας στο προσκήνιο την κληρονομιά και τον αγώνα της Ελλάδας. 

Ο Λόρδος Βύρων: Πολεμιστής και Φιλέλληνας

Ο Λόρδος Βύρωνας λατρεύεται στην Ελλάδα ως εθνικός ήρωας.

Πούλησε την περιουσία του, συγκεντρώνοντας περίπου 11.250 λίρες (σημερινά εκατομμύρια) για την ελληνική υπόθεση. Φτάνοντας στην Ελλάδα, ενώθηκε με τους επαναστάτες και ονειρεύτηκε να επιτεθεί στις τουρκικές ακτές.

Δυστυχώς, πριν ολοκληρώσει την αποστολή του, άφησε την τελευταία του πνοή το 1824.

Στο κέντρο της Αθήνας, ένα άγαλμα απεικονίζει την Ελλάδα να στεφανώνει τον Βύρωνα, τιμώντας την αφοσίωση και τη θυσία του. Κάθε 19η Απριλίου, η Ελλάδα τιμά τη μνήμη του "Λόρδου" με την "Ημέρα του Βύρωνα", υπενθυμίζοντας τον διαρκή δεσμό του με την ελληνική ελευθερία. 

Οι Βορειοηπειρώτες στην Εθνική Παλιγγενεσία του 1821

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: