Τα στοιχεία που αποδεικνύουν την ελληνική ανακάλυψη της Ισλανδίας, πριν από τους Βίκινγκς

30/09/24, 16:40
Κατηγορία: Ιστορία / Συντάκτης: Reporter

Η ελληνική ανακάλυψη της Ισλανδίας, πάνω από χίλια χρόνια πριν από τους Βίκινγκς, υποστηρίζεται από πρόσφατα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό The Housman Society Journal.

Με βάση μια γλωσσολογική υπόθεση που ανέπτυξε ο ίδιος, ο Δρ. Άντριου Τσαρλς Μπριζ προσπαθεί να ρίξει φως στο μυστήριο γύρω από την ακριβή τοποθεσία της θρυλικής Θούλης, της βορειότερης γης που ανακάλυψε ο αρχαίος Έλληνας γεωγράφος, αστρονόμος και εξερευνητής Πυθέας ο Μασσαλιώτης, περίπου το 300 π.Χ.

Ο καθηγητής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Παμπλόνα στην Ισπανία, γνωστός για την εξειδίκευσή του στη γλωσσολογία, θεωρεί πως το «νησί με τα παγόβουνα» που έφτασε ο Πυθέας μετά από έξι μέρες πλεύσης βόρεια της Βρετανίας, είναι η Ισλανδία.

«Οι Έλληνες δεν έφτασαν μόνο στην Ινδία με τον Μέγα Αλέξανδρο, αλλά ανακάλυψαν και την Ισλανδία με τον Πυθέα», δήλωσε πρόσφατα στο Greek Reporter, παρουσιάζοντας τη θεωρία του.

Η συζήτηση για την ελληνική ανακάλυψη της Ισλανδίας

Ο Δρ. Μπριζ συνέκρινε τον θρύλο της Θούλης με εκείνους της Ατλαντίδας ή του Ελ Ντοράντο.

Η αρχική καταγραφή του Πυθέα περιγράφει τα ταξίδια του από τη Μασσαλία (σημερινή Μασσαλία) στη Βρετανία και πιο πέρα. Αν και ήταν γνωστή στους αρχαίους λόγιους, η αφήγησή του χάθηκε - πιθανότατα κατά τις πυρκαγιές που κατέστρεψαν τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας.

Για αυτό, η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί εδώ και αιώνες να εντοπίσει την ακριβή τοποθεσία του βορειότερου προορισμού του, βασιζόμενη στις σπάνιες αναφορές μεταγενέστερων συγγραφέων, όπως ο Στράβων, ο Πλίνιος και ο Διόδωρος ο Σικελιώτης.

«Αποκαλούν αυτό το νησί Θούλη», λέει ο Μπριζ, «και συγγραφείς όπως ο Βιργίλιος, ο Τάκιτος και ο Ιουβενάλης χρησιμοποιούν το όνομα Θούλη με αόριστο τρόπο για κάτι στο τέλος του γνωστού κόσμου».

«Υπήρξαν αιώνες συζητήσεων για το πού βρισκόταν η Θούλη", εξηγεί ο Μπριζ. "Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι ήταν η Ισλανδία, άλλοι υποστηρίζουν τις Νήσους Φερόες, τη Νορβηγία ή τα Νησιά Σέτλαντ».

Ωστόσο, ο Μπριζ υποστηρίζει ότι το κλειδί για την επίλυση του μυστηρίου βρίσκεται στη γλωσσολογική ανάλυση, θεωρώντας ότι το όνομα που είχε δώσει ο Πυθέας στο νησί αλλοιώθηκε από τους γραφείς με την πάροδο των αιώνων, καθιστώντας το δυσνόητο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: