Η αρχαία ελληνική πανοπλία προστάτευε τους πολεμιστές έως και 11 ώρες μάχης

14/10/24, 18:30
Κατηγορία: Ιστορία / Συντάκτης: Reporter

Μια πρόσφατη μελέτη απέδειξε ότι η αρχαία ελληνική πανοπλία ήταν αρκετά ισχυρή για να προστατέψει έναν Μυκηναίο πολεμιστή πριν από 3.500 χρόνια. Στη μελέτη, 13 στρατιώτες εξοπλίστηκαν με αντίγραφα της πανοπλίας και συμμετείχαν σε μάχες προσομοίωσης για 11 ώρες.

Η έρευνα βασίστηκε σε μία πανοπλία που βρέθηκε το 1960 από αρχαιολόγους στο χωριό Δενδρά, κοντά στην αρχαία πόλη των Μυκηνών. Η ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή Ανδρέα Φλουρή από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, συνεργάστηκε με 13 στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας για να δοκιμάσουν την αντοχή της. Οι στρατιώτες φορούσαν αντίγραφα της πανοπλίας και των όπλων της Εποχής του Χαλκού, περιλαμβανομένων δοράτων και λίθων, σε προσομοιώσεις μάχης εμπνευσμένες από το έργο του Ομήρου «Ιλιάδα».

Η πανοπλία, που περιλάμβανε ένα κράνος από χαυλιόδοντες κάπρου και χάλκινες πλάκες, είχε θεωρηθεί από τους αρχαιολόγους ότι ίσως ήταν μόνο για τελετουργικούς σκοπούς. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι ήταν κατάλληλη για μάχη. Οι εθελοντές συμμετείχαν σε διάφορες δοκιμασίες, όπως μονομαχίες και μάχες μεταξύ πολεμιστών πεζών και αρμάτων, χωρίς να περιορίζονται στην κίνηση ή την απόδοσή τους.

Ο Φλουρής και οι συνάδελφοί του δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα δείχνουν πως η πανοπλία δεν ήταν μόνο για επίδειξη, αλλά είχε πρακτική χρήση στο πεδίο της μάχης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: