Αλβανός ΥπΕξ : Η άρση της εμπόλεμης κατάστασης ανοίγει τον δρόμο για το «Τσάμικο» και τις περιούσιες

 Αλβανός ΥπΕξ : Η άρση της εμπόλεμης κατάστασης ανοίγει τον δρόμο για το «Τσάμικο» και τις περιούσιες     Πηγή: Himara.gr | Ειδήσεις απ' την Βόρειο Ήπειρο

Η Αλβανία περιμένει από την Ελλάδα να καταργήσει την εμπόλεμη κατάσταση, σύμφωνα με τη συνταγματική πρακτική, ανέφερε ο Μπουσάτι, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Ora News συμπληρώνοντας ότι στο πακέτο αυτό συμπεριλαμβάνεται και το τσάμικο ζήτημα.

Ο υπουργός Μπουσάτι δήλωσε ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος σε αυτό το θέμα λέγοντας: ότι για το θέμα αυτό που εκκρεμεί από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρξαν ορισμένες στιγμές άρνησης ύπαρξής του νόμου (για την εμπόλεμη κατάσταση).

Τόνισε μάλιστα πως στην πρώτη συνάντηση της Κρήτης οι δυο πλευρές συμφωνήσαν να κατηγοριοποιήσουν τα προβλήματα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις όπως είναι αυτά που έχουν ιστορικό χαρακτήρα, οικονομικά θέματα και θέματα που αφορούν τις σχέσεις μεταξύ των δυο χάρων.

Τα πακέτα επίλυσης των θεμάτων όπως τις περιέγραψε και τα ανέλυσε στην συνέντευξή του ο Μπουσάτι είναι:

-Πρώτο πακέτο είναι η επίλυση της εμπόλεμης κατάστασης βρίσκεται στο οποίο συνδυάζεται το θέμα των Τσάμηδων. Στο πακέτο αυτό υπάρχουν τα ακίνητα των τσάμηδων, είναι το ζήτημα του νεκροταφείου ή του προσκυνήματος των πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου εδώ, κλπ.

-Δεύτερο πακέτο είναι τα τρέχων ζητήματα που αφορούν τα δικαιώματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και συνδυάζεται με τα δικαιώματα των Αλβανών που ζουν στην Ελλάδα.

Επίσης υπάρχουν προξενικά θέματα που πρέπει να επιλυθούν για να διευκολυνθούν οι συμπατριώτες μας, τόσο από τις άδειες οδήγησης όσο και για την προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων τους, όσων ζουν στην Ελλάδα.

-Τρίτο πακέτο είναι το «πακέτο του μέλλοντος» και αυτό αφορά θέματα που σχετίζονται με την τελική διευθέτηση του συνοριακού καθεστώτος, γιατί έχουμε την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την υφαλοκρηπίδα από τη μία πλευρά και την απόφαση του 2009 και τις θέσεις των δύο πλευρών από την άλλη.

Έχουμε επίσης θέματα χερσαίων συνόρων, όχι για τα ίδια τα σύνορα, αλλά ζητήματα που σχετίζονται με τη συντήρησή τους και τον καλύτερο καθορισμό των κανόνων των χερσαίων συνόρων. Πρόκειται για ζητήματα που έχουν αντίκτυπο, φυσικά, στο μέλλον μας.

Τέλος σύμφωνα με τον ίδιο, επί του παρόντος, οι συνομιλίες αναπτύσσονται με διερευνητική διάθεση και όχι με στόχο τη διαπραγμάτευση.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου