Ιταλία: Εντυπωσιακό αγγείο κρασιού επιστράφηκε στην Ελλάδα

20/09/24, 16:25
Κατηγορία: Πολιτισμός / Συντάκτης: Reporter

Ο εγγονός ενός πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας παρέδωσε στην Ελλάδα ένα αρχαίο αγγείο, που είχε δοθεί ως δώρο στον παππού του από την ελληνική κυβέρνηση το 1953.

Το αγγείο παραδόθηκε στην Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σε ειδική τελετή στην ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη από τον εγγονό του πρώην Ιταλού πρωθυπουργού Αλτσίδε Ντε Γκασπέρι.

Το άριστα διατηρημένο αγγείο του 5ου αιώνα π.Χ., που χρησιμοποιούνταν για την ανάμειξη κρασιού, είχε προσφερθεί στον Ιταλό πρωθυπουργό από τον Αλέξανδρο Παπάγο ως ένδειξη φιλίας, μετά την απόφαση της Ιταλίας να επιστρέψει τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα.

Η Μενδώνη ευχαρίστησε τον Πάολο Καττί Ντε Γκασπέρι και του παρέδωσε ακριβή αντίγραφο της θεάς Άρτεμης, όπως απεικονίζεται στον ναό του Παρθενώνα.

"Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη επιστροφή. Συνήθως επαναπατρίζουμε πολιτιστικά αγαθά που έχουν εξαχθεί παράνομα από τη χώρα μας. Υπάρχουν πάντα ευαίσθητοι άνθρωποι στον κόσμο που επιστρέφουν εθελοντικά πολιτιστικά αγαθά και αρχαιότητες στην Ελλάδα και την Ιταλία," δήλωσε η Υπουργός.

"Ο κ. Ντε Γκασπέρι πιστεύει ότι, παρόλο που είναι οικογενειακό κειμήλιο, όλοι αυτοί οι θησαυροί θα πρέπει να επιστρέψουν στον τόπο όπου γεννήθηκαν. Είναι μια ενέργεια που είναι περισσότερο από συμβολική."

Η Μενδώνη τόνισε ότι αυτή η πράξη αναγνωρίζει τη σημασία κάθε πολιτιστικού αγαθού να βρίσκεται στο πλαίσιο που του ανήκει.

Το 2022, η Ιταλία είχε επιστρέψει ένα τμήμα των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, αυξάνοντας την πίεση για την επιστροφή των κομματιών που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.

Στη συνάντηση υπουργών πολιτισμού της G7 που θα γίνει στην Ιταλία, η υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πρόσκληση της Ελλάδας να συμμετάσχει, τονίζοντας την τιμή που της παρέχει η ιταλική προεδρία για τη μεγάλη συνεισφορά της Ελλάδας στον δυτικό κόσμο.

"Ο πολιτισμός ενώνει. Παρά το γεγονός ότι είναι μια βαθιά πολιτική έννοια, λειτουργεί ως γέφυρα για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών. Μέσω του διαλόγου για πολιτιστικά θέματα, οι λαοί μπορούν να ζουν καλύτερα," πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: