Γεραπετρίτης: Στηρίζουμε την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε

06/10/24, 20:54
Κατηγορία: Πρόσωπα / Συντάκτης: Newsroom

«Μια πιο ευρωπαϊκή Αλβανία θα είναι καλύτερος γείτονας για την Ελλάδα» αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής, κάνοντας ξεκάθαρο πως τα όσα ειπώθηκαν τους προηγούμενους μήνες για μπλόκο στην ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ εξαιτίας της υπόθεσης Μπελέρη δεν ήταν κάτι άλλο παρά αερολογίες.

Συγκεκριμένα ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρει για την Αλβανία πως «είναι προς το συμφέρον των πολιτών μας να εργαζόμαστε για τη βελτίωση των σχέσεών μας» και «στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η έναρξη των διαπραγματεύσεων επί της πρώτης δέσμης ενταξιακών κεφαλαίων που αφορούν τα θεμελιώδη δικαιώματα και το κράτος δικαίου».

«Η Ελλάδα θα παρακολουθήσει την αξιολόγηση, ιδίως κατά το μέρος της πιστής τήρησης του κοινοτικού κεκτημένου και του σεβασμού των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, που αποτελούν πυλώνα του κράτους δικαίου. Μία πιο ευρωπαϊκή Αλβανία θα είναι καλύτερος γείτονας για την Ελλάδα.

Θεωρούμε μονόδρομο τη στήριξη του ευρωπαϊκού οράματος όλων των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων, περιλαμβανομένης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», αναφέρει ο υπουργός εξωτερικών.

Μας το έκανε λιανά ο υπουργός, η καταπάτηση των δικαιωμάτων της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία δεν είναι δα και τόσο σπουδαίο ζήτημα ώστε να παγώσουν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, πόσο μάλλον όταν υπάρχουν και άλλα ζητήματα στο τραπέζι όπως αυτό της ΑΟΖ. Αφού ο Αλβανός πρωθυπουργός κατάφερε να δουλέψει ψιλό γαζί τον πρώην ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια για το συγκεκριμένο θέμα, σιγά σιγά σειρά παίρνει και ο Γεραπετρίτης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: