Παυλόπουλος: «Η Αλβανία καταπιέζει και παραβιάζει κατάφωρα τα δικαιώματα της Ελληνικής Μειονότητας»

Φωτογραφία: INTIME NEWS / ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Υπέρ της συνεργασίας με τους Βαλκάνιους γείτονες της χώρας, αλλά και της ευρωπαϊκής τους προοπτικής, τάχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτό προϋποθέτει ανάλογες συμπεριφορές και από μέρους τους, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών αξιών και κανόνων.

Κατά την ανακήρυξη του σε επίτιμο δημότη Χαλκηδόνας, σε αίθουσα του δημαρχείου στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης, ο κ. Παυλόπουλος έκανε λόγο για «ωμή παραχάραξη της ιστορίας», αναφερόμενος στη στάση της ΠΓΔΜ στο θέμα της ονομασίας.

«Η Μακεδονία, όπως είχε πει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είναι μία και είναι Ελληνική. Αυτό είναι γεγονός αναμφισβήτητο, τα τεκμήρια είναι αδιάψευστα, όποιος το αμφισβητεί παραχαράσσει την ιστορία» είπε ο κ. Παυλόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι μια τέτοια αμφισβήτηση, «ότι η Μακεδονία είναι ελληνική» και η οικειοποίηση της χρήσης του ονόματος από την ΠΓΔΜ, εκτός των άλλων, «αποπνέει αλυτρωτισμό».

«Όποιος ισχυρίζεται κάτι τέτοιο και έχει αλυτρωτικές τάσεις παραβιάζει το πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και άρα ο ίδιος είναι εκείνος που υποσκάπτει την ευρωπαϊκή του πορεία», πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε, επίσης και στην Αλβανία, ως προς την συμπεριφορά της σε θέματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ άλλων, σε ό,τι αφορά τις μειονότητες και το δικαίωμα στην ιδιοκτησία.

«Εμείς είμαστε εκείνοι, οι οποίοι λέμε και τώρα ότι, ναι, η Αλβανία πρέπει να βρει τον ευρωπαϊκό της δρόμο, αλλά και πάλι για να γίνει αυτό η Αλβανία πρέπει να δείξει συμπεριφορά κράτους, που είναι υποψήφιο για ένταξη» σημείωσε, ωστόσο υπογράμμισε ότι αυτή η προοπτική προϋποθέτει τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και του «ευρωπαϊκού κεκτημένου των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

«Όταν έρχεσαι και τα υπονομεύεις, με συμπεριφορές που αφορούν τις μειονότητες, τις οποίες στην ουσία καταπιέζεις, όταν έρχεσαι με συμπεριφορές - που είναι από τα κυριότερα θεμελιώδη δικαιώματα, όπως είναι το δικαίωμα στην ιδιοκτησία- τα παραβιάζεις κατάφωρα, από εκεί και πέρα τι είδους ευρωπαϊκή πορεία μπορεί να αναζητάς;», διερωτήθηκε ο ΠτΔ.

ΑΜΠΕ

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου