Την Μεγάλη Αλβανία ονειρεύεται και ο Σαλί Μπερίσα

Την Μεγάλη Αλβανία ονειρεύεται και ο Σαλί Μπερίσα

Ο πρώην πρωθυπουργός ανάρτησε χάρτη που δείχνει τη γειτονική χώρα να περιλαμβάνει τη μισή Δυτική Ελλάδα, την Καστοριά και την Κέρκυρα

Τελικά στη γειτονική Αλβανία, δεν είναι μόνο ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα που «επενδύει» στον εθνικισμό και στον αλυτρωτισμό, αλλά και ο προκάτοχος του – και σφοδρός του πολέμιος - Σαλί Μπερίσα.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 105 χρόνων από την ανεξαρτησία της Αλβανίας, ο πρώην πρωθυπουργός ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, όπου –μεταξύ άλλων- εικονίζεται χάρτης της «Μεγάλης Αλβανίας», μέσα στην οποία περιλαμβάνεται και η μισή δυτική Ελλάδα, από την Καστοριά, έως την Κέρκυρα και την Πρέβεζα. «Χρόνια Πολλά για την απελευθέρωση των Αλβανών. Την εορτή των εορτών» σχολιάζει ο ίδιος προκλητικά, κάτω από το βίντεο.

Στο χάρτη της «Μεγάλης Αλβανίας» παρουσιάζονται επίσης εδάφη των Σκοπίων, της Σερβίας, του Μαυροβουνίου, και βέβαια ολόκληρο το Κοσσυφοπέδιο, ως «αλύτρωτες» αλβανικές περιοχές.

Για την ιστορία, το επίμαχο βίντεο έχει μέχρι στιγμής 7.300 … «Like», οι προβολές του έχουν ξεπεράσει τις 51.000 και τα σχόλια –η συντριπτική πλειοψηφία επιδοκιμασίας- ξεπέρασαν τα 200.

Στις φωτογραφίες που ανάρτησε ο πρώην πρωθυπουργός για να τιμήσει την αλβανική εθνική επέτειο, περιλαμβάνεται και αυτή με δύο νεαρές καλλίγραμμες συμπατριώτισσες του, οι οποίες στο πλαίσιο του εορταστικού dress code του, φωτογραφήθηκαν φορώντας κόκκινα σύνολα που σχηματίζουν τον δικέφαλο αλβανικό αετό.

Η προκλητική ενέργεια του Σαλί Μπερίσα αποδεικνύει περίτρανα πως ο μεγαλοϊδεατισμός και ο εθνικισμός, που δε συνάδουν με το ευρωπαϊκό μέλλον της Αλβανίας, αποτελούν κυρίαρχο στοιχείο στην πολιτική ηγεσία της χώρας, όποιο κόμμα και εάν είναι στην κυβέρνηση.

Ο χάρτης στο βίντεο περιλαμβάνει τμήματα από το Μαυροβούνιο, ολόκληρο το Κοσσυφοπέδιο, τη Σερβία, τα Σκόπια και την Ελλάδα, από την οποία, μάλιστα, λαμβάνει και τη μερίδα του λέοντος, καθώς «κοκκινίζει» την Κέρκυρα και ολόκληρη την Ήπειρο.

Παραμένει άγνωστο βέβαια αν γνωρίζουν πως τέτοιοι οραματισμοί δεν συνάδουν με τα ευρωπαϊκά όνειρα για τη χώρα του!

Παναγιώτης Σαββίδης / protothema.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου