Έντι Ράμα: «Ιστορικής σημασίας η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την ΕΕ»

Έντι Ράμα: «Ιστορικής σημασίας η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την ΕΕ»

Την έκθεση της Κομισιόν η οποία περιλαμβάνει την θετική εισήγησή της προς το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για χορήγηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Αλβανία μετέφερε την Τετάρτη στα Τίρανα και επέδωσε στον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Στην από κοινού με την κ. Μογκερίνι συνέντευξη τύπου ο Αλβανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε ιστορικής σημασίας για την Αλβανία την συγκεκριμένη εξέλιξη.

Όπως είπε η Αλβανία πήρε ό, τι της ανήκει, καθώς εκπλήρωσε τις πέντε προτεραιότητες που είχε θέσει πριν ενάμιση χρόνο το Συμβούλιο της Ε Ε, και συγκεκριμένα την μεταρρύθμιση στη δικαιοσύνη, την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς, την μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση και τα δικαιώματα των μειονοτήτων.

Ο κ. Ράμα θεώρησε δεδομένο ότι τον Ιούνιο το Συμβούλιο των “28” θα υιοθετήσει την θετική εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γεγονός που θα επιτρέψει την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την Αλβανία.

Στην παρέμβασή της, η κ. Μογκερίνι είπε για την έκθεση της Κομισιόν ότι «πρόκειται για ιστορική στιγμή για την Αλβανία, που υπήρξε προϊόν κοινής προσπάθειας και κοινών ευθυνών» ενώ δήλωσε ακόμα πως η πολιτική διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Δυτικά Βαλκάνια «αφορά την ανάγκη επανένωσης της Ευρώπης».

«Σήμερα”, είπε, δεν υπάρχει χώρα στην Ευρώπη που να μη συνορεύει με χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προς το στόχο αυτό (σ.σ την επανένωση της Ευρώπης), αποτελεί αναγκαιότητα να καταβληθούν προσπάθειες, καλής θελήσεως και συμβιβασμών για την επίλυση των ανοιχτών διμερών προβλημάτων, γεγονός που αποκτάει ιδιαίτερο ρόλο στις ενταξιακές προσδοκίες των χωρών στα Δυτικά Βαλκάνια”.

Στο σημείο αυτό η κ.Μογκερίνι έκανε ειδική αναφορά στην Ελλάδα υπογραμμίζοντας: «Χαιρετίζω τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί από την Ελλάδα και βρίσκονται σε εξέλιξη, τις οποίες ενθαρρύνω και ελπίζω ότι θα ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό, ανεξαρτήτως της διαδικασίας ένταξης»,

Τέλος, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν «ταχύτητες» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά όπως είπε «αυτές δε θα αφορούν τις παλιές και νέες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά τους ρυθμούς ανάπτυξης».

tanea.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου