Συνέντευξη στην εκπομπή Provokacija και τον δημοσιογράφο Mustafa Nano, του τηλεοπτικού δικτύο ABC News Albania παραχώρησε ο πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Διονύσης - Φρέντης Μπελέρης, κατά την διάρκεια της οποίας, με επίκεντρο τις εξελίξεις στην Χιμάρα ανέπτυξε τις θέσεις της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.

Ξεκινώντας η συνέντευξη ο Μπελέρης μέμφθηκε την στάση των αλβανικών ΜΜΕ αναφερόμενος στην άνιση αντιμετώπιση της οποίας ο ίδιος έτυχε κατά την διεκδίκηση του δήμου Χιμάρας το 2015 απέναντι στον εκλεκτό του Αλβανού πρωθυπουργού.

Στην εικασία του παρουσιαστή ότι η αντιμετώπιση των μειονοτήτων έχει προοδεύσει στην Αλβανία, ο Μπελέρης αντέκρουσε αναφερόμενος στις παγίδες του νέου νόμου για τις μειονότητες ο οποίος μετά από τόσες επικρίσεις και προσπάθειες επαναφέρει την ποινικοποίηση του ατομικού εθνικού αυτοπροσδιορισμού.

Η όλη συζήτηση εξελίχθηκε με τον Nano να προχωρά σε προκλητικές ερωτήσεις και τοποθετήσεις – αυτό είναι το ύφος της εκπομπής και η αντιμετώπιση που έχουν όλοι οι καλεσμένοι, σύμφωνα και με τον τίτλο της – οι οποίες φαίνεται ότι αποτέλεσαν το ιδανικό πεδίο για τον Μπελέρη ο οποίος εκμεταλλεύθηκε την ροή της συνέντευξης και τοποθετήθηκε με ακρίβεια σε όλα τα θέματα.

Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση του στο θέμα της αρχιτεκτονικής ανάπλασης της Χιμάρας, όπου γλαφυρά σημείωσε πως αντί η διαβούλευση να γίνεται με τους πολίτες, μηχανικούς και αρχιτέκτονες, έχουμε παρεμβάσεις από τον Pellumb Xhufi (εθνικιστής Αλβανός ιστορικός), πολιτικούς και κάθε άλλον άσχετο προκειμένου οι ολιγάρχες να καταφέρουν να κλέψουν την περιουσία του λαού της Χιμάρας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα σημεία κατά τα οποία συζητήθηκαν οι ελληνοαλβανικές σχέσεις και ειδικά αυτές ανάμεσα στις δύο κοινωνίες: Ο Μπελέρης υπεραμύνθηκε της αρμονίας στις σχέσεις ανάμεσα στους δύο λαούς.

Τέλος αξίζει να αποτυπωθεί η απάντηση στης ερώτηση του δημοσιογράφου για το αν ο Γκόρος είναι Έλληνας ή Αλβανός:

«Ο Γκόρος είναι ό,τι θέλει. Στην Ελλάδα δηλώνει Έλληνας και στην Αλβανία Αλβανός. Όταν κάνει προεκλογικές συγκεντρώσεις στο Lumi i Vlores, τις κάνει ως Αλβανός ενώ εγώ τις κάνω ως Έλληνας»

Παρακολουθήστε ολόκληρη της συνέντευξη (στα αλβανικά):