Nευροεπιστήμονας δημιούργησε τεστ που αποκαλύπτει την διαφορετική αντίληψή για τα χρώματα

18/09/24, 11:10
Κατηγορία: Viral / Συντάκτης: Newsroom

Το "Is My Blue Your Blue?" είναι ένα διαδικτυακό πείραμα που εξερευνά πώς αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι το όριο μεταξύ μπλε και πράσινου. Δημιουργήθηκε από τον νευροεπιστήμονα Patrick Mineault μετά από μια προσωπική διαμάχη σχετικά με μια κουβέρτα, όπου ο Mineault την έβλεπε πράσινη, ενώ η σύζυγός του την έβλεπε μπλε. Σκοπός του πειράματος είναι να συγκρίνει πώς διαφορετικοί άνθρωποι κατηγοριοποιούν τα χρώματα, ιδιαίτερα σε αποχρώσεις όπως το γαλαζοπράσινο και το τιρκουάζ.

Το τεστ εμφανίζει διάφορες αποχρώσεις στην οθόνη και ζητά από τον χρήστη να αποφασίσει αν το χρώμα είναι μπλε ή πράσινο. Οι αποχρώσεις γίνονται σταδιακά πιο κοντινές, μέχρι να προσδιοριστεί η θέση του ατόμου στο φάσμα μπλε-πράσινου. Με τον τρόπο αυτό ο χρήστης με μια διασκεδαστική και γρήγορη διαδικασία έχει την δυνατότητα να συγκρίνει την δική του αντίληψη των χρωμάτων με άλλους χρήστες. 

Ο Mineault σημειώνει ότι η αντίληψη των χρωμάτων επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως η γλώσσα, η κουλτούρα, ακόμα και η ώρα της ημέρας.
«Αν τα αποτελέσματά σας διαφέρουν από το μέσο όρο, δεν σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα με την όρασή σας, καθώς πολλοί εξωτερικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την αντίληψη των χρωμάτων, όπως η ποιότητα της οθόνης, ο φωτισμός και οι ρυθμίσεις της συσκευής.»

Η ιστοσελίδα, που κυκλοφόρησε τον Αύγουστο, έχει ήδη προσελκύσει πάνω από 1,5 εκατομμύριο επισκέψεις σε έναν μήνα, και συνεχίζει να κεντρίζει το ενδιαφέρον των ανθρώπων που θέλουν να κατανοήσουν πώς βλέπουν τον κόσμο οι άλλοι.

Πατήστε εδώ για να κάνετε και εσείς το πείραμα 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: