Το SPAK ερευνά ρωσική χρηματοδότηση του Δημοκρατικού Κόμματος επί Μπερίσα

Το SPAK ερευνά ρωσική χρηματοδότηση του Δημοκρατικού Κόμματος επί Μπερίσα

Εκτενής έρευνα διεξάγεται από την Εισαγγελία Καταπολέμησης της Διαφθοράς (SPAK) για πιθανή χρηματοδότηση του Δημοκρατικού Κόμματος από μη δημόσιους πόρους, εστιάζοντας στα έτη 2009, 2011 και 2013, όταν ηγείτο του κόμματος ο πρώην πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα.

Στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκονται δύο εταιρείες, η Connext sh.p.k και η Redcloud sh.p.k, που φέρεται να παρείχαν υπηρεσίες στο Δημοκρατικό Κόμμα κατά τη διάρκεια προεκλογικών περιόδων. Οι εισαγγελείς και οι ανακριτές, μελετώντας τα έγγραφα της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, αναζητούν στοιχεία για δωρεές, ύποπτη χρηματοδότηση από ρωσικές εταιρείες, βρώμικα χρήματα, έξοδα, οικονομικές εκθέσεις και άλλες οικονομικές πράξεις που σχετίζονται με το κόμμα την περίοδο 2009-2013.

Η έρευνα εστιάζει στο άρθρο 21 του νόμου "Περί πολιτικών κομμάτων", το οποίο απαγορεύει χρηματοδότηση από ξένες πηγές και μη δηλωμένα έσοδα. Υπάρχουν υποψίες για χρηματοδότηση από ρωσικές εταιρείες, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες για ξένη επιρροή στην αλβανική πολιτική.

Παράλληλα, ο Σαλί Μπερίσα και ο γαμπρός του, Jamarbër Malltezi, βρίσκονται υπό έρευνα για διαφθορά. Ο Μπερίσα κατηγορείται ότι δέχτηκε 5,4 εκατομμύρια ευρώ από κατασκευαστική εταιρεία μέσω παράνομων κυβερνητικών αποφάσεων. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και θεωρεί την έρευνα πολιτικά υποκινούμενη.

Το SPAK ζήτησε κατ' οίκον περιορισμό για τον Μπερίσα, ο οποίος αρνήθηκε να συμμορφωθεί και θεωρεί το μέτρο αντισυνταγματικό. Το αίτημα για αυστηροποίηση του μέτρου ασφαλείας κατά του Μπερίσα έχει αναβληθεί πολλές φορές, ενώ η ασυλία του άρθηκε από τη Συνέλευση τον Δεκέμβριο του 2023.

Επιπλέον, οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία έχουν απαγορεύσει στον Μπερίσα να ταξιδέψει στις χώρες τους λόγω υποψιών για διαφθορά.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου