Αλβανία: Η υποσχεθείσα ανοιχτή διακυβέρνηση παραμένει κλειστή

10/04/24, 16:30
Κατηγορία: Απόψεις / Συντάκτης: Reporter

Παρά τις δεσμεύσεις της αλβανικής κυβέρνησης για ανοιχτή διακυβέρνηση, η υλοποίησή τους υστερεί, αφήνοντας τους πολίτες χωρίς απτά οφέλη. 

Η έκθεση παρακολούθησης της πρωτοβουλίας «Σύμπραξη για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση» αποκαλύπτει ότι οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση για τα έτη 2020-2022 ήταν τυπικές και δεν αντανακλούσαν τα πραγματικά προβλήματα της χώρας.

Ενώ η Αλβανία συμμετέχει στην πρωτοβουλία από το 2011, απέτυχε να εκπληρώσει τα ελάχιστα πρότυπα συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών.

Παρά τις προσπάθειες, η εμπλοκή της κοινωνίας των πολιτών παραμένει χαμηλή και η παρακολούθηση της υλοποίησης των δεσμεύσεων ελλιπής.

Η δημιουργία ενός ανεξάρτητου μηχανισμού παρακολούθησης το 2022 αποτελεί θετικό βήμα, αλλά η αποτελεσματικότητά του μένει να αποδειχθεί.

Η έκθεση ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για:

Η υλοποίηση σχεδίων ακεραιότητας, αν και θεωρητικά σημαντική, παρουσιάζει αδυναμίες:

Ενώ η συμμετοχή στην «Σύμπραξη για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση» αποτελεί ευκαιρία για μάθηση, η Αλβανία δεν αξιοποιεί πλήρως τους διαθέσιμους πόρους.

Η μη αποτελεσματική υλοποίηση της ανοιχτής διακυβέρνησης στην Αλβανία στερεί από τους πολίτες:

Για να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις για ανοιχτή διακυβέρνηση, απαιτούνται:

Μόνο με αυτές τις προϋποθέσεις η Αλβανία μπορεί να μεταβεί από μια κλειστή σε μια ανοιχτή και διαφανή διακυβέρνηση προς όφελος των πολιτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: