Μόνο το 5% του γάλακτος που παράγεται στην Αλβανία, ελέγχεται

25/04/24, 17:26
Κατηγορία: Επικαιρότητα / Συντάκτης: Reporter

Χαμηλά ποσοστά ελέγχου ποιότητας γάλακτος στα Βαλκάνια, με μόλις το 5% των κτηνοτρόφων στην περιοχή να πραγματοποιούν εργαστηριακές δοκιμές. Η Αλβανία καταγράφει το χαμηλότερο ποσοστό (5,5%), ενώ το Μαυροβούνιο έχει το υψηλότερο (42,1%).

Η μελέτη, η οποία εστιάζει σε μικρές γαλακτοκομικές εκμεταλλεύσεις, εντοπίζει διάφορους παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα του γάλακτος, όπως:

Επιπλέον, η μελέτη επισημαίνει διάφορες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας των αιγοπροβάτων στα Βαλκάνια, όπως η έλλειψη εργατικού δυναμικού, οι χαμηλές τιμές γάλακτος και η έλλειψη επενδύσεων.

Ως προς τις πολιτικές προτιμήσεις, οι εκτροφείς αιγοπροβάτων εκτιμούν ιδιαίτερα τις πληρωμές άμεσης στήριξης, όπως αυτές για το άρμεγμα μικρών μηρυκαστικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: