Οικονομική ζημιά 182 εκατ. ευρώ προκάλεσαν οι προβληματικοί θεσμοί στην Αλβανία για το 8μηνο του 2023

17/10/23, 00:34
Κατηγορία: Επικαιρότητα / Συντάκτης: Reporter

Από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο, οι ελεγκτές του Ανώτατου Κρατικού Ελέγχου (KLSH) έχουν διαπιστώσει ότι η αρνητική επίπτωση στον κρατικό προϋπολογισμό από τους θεσμούς που πέρασαν από το «κόσκινο» είναι 19,4 δισ. λεκ ή 182 εκατ. ευρώ. Η επίδραση αυτή χωρίζεται σε δύο σκέλη, όπου πρώτον η οικονομική ζημιά υπολογίζεται με αξία 4,78 δισ. λεκ και η αναποτελεσματική διαχείριση των κονδυλίων που υπολογίζεται σε 17,7 δισ. λεκ.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των ελεγκτών, προκύπτει ότι η Albpetrol είναι στην κορυφή της λίστας των θεσμών που έχουν τη μεγαλύτερη ζημιά.

Σε ό,τι αφορά την αναποτελεσματική διαχείριση των κεφαλαίων, οι ελεγκτές διαπιστώνουν ότι η συνολική αξία των 14,7 δισ. λεκ βρέθηκε σε αρκετούς τομείς, πρώτον στα έσοδα με περίπου 3,72 δισ. λεκ (ή περίπου 25% του συνόλου), όπου ξεχωρίζουμε αξίας 2,3 δισ. λεκ (ή περίπου 63% του συνολικού εισοδήματος με αρνητικό αντίκτυπο) ως παράβαση φορολογικής νομοθεσίας σε 21 μονάδες τοπικής αυτοδιοίκησης

Ομοίως, στον τομέα των δαπανών 10,9 δισ. λεκ (ή περίπου 75%), ως αποτέλεσμα παραβιάσεων δημοσιονομικής πειθαρχίας που σχετίζονται με εκκαθάριση δαπανών, κακής διαχείρισης προγραμματισμένων κονδυλίων ή έλλειψη ελέγχου στην εφαρμογή των διαδικασιών προμηθειών που δεν είναι σύμφωνες με το νομικό πλαίσιο. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: