Οικονομική ζημιά 182 εκατ. ευρώ προκάλεσαν οι προβληματικοί θεσμοί στην Αλβανία για το 8μηνο του 2023

Οικονομική ζημιά 182 εκατ. ευρώ προκάλεσαν οι προβληματικοί θεσμοί στην Αλβανία για το 8μηνο του 2023

Από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο, οι ελεγκτές του Ανώτατου Κρατικού Ελέγχου (KLSH) έχουν διαπιστώσει ότι η αρνητική επίπτωση στον κρατικό προϋπολογισμό από τους θεσμούς που πέρασαν από το «κόσκινο» είναι 19,4 δισ. λεκ ή 182 εκατ. ευρώ. Η επίδραση αυτή χωρίζεται σε δύο σκέλη, όπου πρώτον η οικονομική ζημιά υπολογίζεται με αξία 4,78 δισ. λεκ και η αναποτελεσματική διαχείριση των κονδυλίων που υπολογίζεται σε 17,7 δισ. λεκ.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των ελεγκτών, προκύπτει ότι η Albpetrol είναι στην κορυφή της λίστας των θεσμών που έχουν τη μεγαλύτερη ζημιά.

Σε ό,τι αφορά την αναποτελεσματική διαχείριση των κεφαλαίων, οι ελεγκτές διαπιστώνουν ότι η συνολική αξία των 14,7 δισ. λεκ βρέθηκε σε αρκετούς τομείς, πρώτον στα έσοδα με περίπου 3,72 δισ. λεκ (ή περίπου 25% του συνόλου), όπου ξεχωρίζουμε αξίας 2,3 δισ. λεκ (ή περίπου 63% του συνολικού εισοδήματος με αρνητικό αντίκτυπο) ως παράβαση φορολογικής νομοθεσίας σε 21 μονάδες τοπικής αυτοδιοίκησης

Ομοίως, στον τομέα των δαπανών 10,9 δισ. λεκ (ή περίπου 75%), ως αποτέλεσμα παραβιάσεων δημοσιονομικής πειθαρχίας που σχετίζονται με εκκαθάριση δαπανών, κακής διαχείρισης προγραμματισμένων κονδυλίων ή έλλειψη ελέγχου στην εφαρμογή των διαδικασιών προμηθειών που δεν είναι σύμφωνες με το νομικό πλαίσιο.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου