Χωρίς συμφωνία για το δηνάριο στο Κοσσυφοπέδιο, νέα πρόταση από Λάιτσακ

Χωρίς συμφωνία για το δηνάριο στο Κοσσυφοπέδιο, νέα πρόταση από Λάιτσακ

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε ο τελευταίος γύρος διαλόγου στις Βρυξέλλες για το φλέγον ζήτημα της μεταφοράς οικονομικών πόρων σε δηνάριο από τη Σερβία στο Κοσσυφοπέδιο.

Ο Μπέσνικ Μπισλίμι, επικεφαλής διαπραγματευτής του Κοσσυφοπεδίου, εξέφρασε την ανησυχία του για τις "ανησυχητικές συμπεριφορές" της Σερβίας όσον αφορά τη μεταφορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων σε δηνάριο.

Παράλληλα, ο Πέταρ Πέτκοβιτς, επικεφαλής διαπραγματευτής της Σερβίας, χαρακτήρισε "δύσκολες" τις συνομιλίες που διήρκεσαν πάνω από 7 ώρες.

Ο Ευρωπαίος μεσολαβητής Μίροσλαβ Λάιτσακ, σε μια προσπάθεια να γεφυρώσει το χάσμα, κατέθεσε μια νέα πρόταση με στόχο την ευθυγράμμιση των θέσεων για την οικονομική βοήθεια προς τους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο.

Στο επίκεντρο της διαφωνίας βρίσκεται το μέλλον του Συνδέσμου Δήμων με Σερβική Πλειοψηφία. Η Σερβία επιθυμεί να χρηματοδοτεί παράνομες δομές, θεωρώντας τον Σύνδεσμο μηχανισμό νομιμοποίησης της σερβικής παρουσίας στο Κοσσυφοπέδιο. Αντιθέτως, το Κοσσυφοπέδιο και ο Λάιτσακ βλέπουν τον Σύνδεσμο ως μηχανισμό συντονισμού για τους δήμους.

Η Σερβία πρότεινε επίσης τη δημιουργία μιας νέας επιχειρηματικής οντότητας στο βορρά, με μετατροπή των Σερβικών Ταχυδρομείων. Η ιδέα, όμως, θεωρήθηκε από το Κοσσυφοπέδιο ως "ένα είδος ιδιωτικοποίησης".

Ο Λάιτσακ, ελπίζοντας σε πρόοδο, θα παρουσιάσει νέα πρόταση εντός 7 ημερών, ενώ ο επόμενος γύρος συνομιλιών έχει προγραμματιστεί για τις 13 Μαΐου.

Ο Πέτκοβιτς, κατηγορώντας την Πρίστινα για "δίωξη" των Σέρβων από το Κοσσυφοπέδιο, υποστήριξε ότι ο Μπισλίμι "ενδιαφέρεται μόνο για Σέρβους που θέλουν να ενσωματωθούν στο Κοσσυφοπέδιο".

Η απαγόρευση του δηναρίου στο Κοσσυφοπέδιο τον Φεβρουάριο και η αποστολή οικονομικής βοήθειας από τη Σερβία μέσω του ίδιου νομίσματος δημιούργησε τριβές, οδηγώντας σε επανειλημμένες συναντήσεις στις Βρυξέλλες για εξεύρεση λύσης.

Παρά το αδιέξοδο, η νέα πρόταση του Λάιτσακ φέρνει ελπίδα για επίτευξη συμφωνίας. Η ένταση, ωστόσο, παραμένει, με τη Σερβία να υιοθετεί ρητορική που εντείνει τις διχόνοιες.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου