Νέοι ηλιακοί σταθμοί θα καλύψουν το 1% της ετήσιας παραγωγής ενέργειας της Αλβανίας

23/08/24, 13:49
Κατηγορία: Επικαιρότητα / Συντάκτης: Reporter

Δύο νέες δημόσιες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εντάσσονται στον κατάλογο των έργων εθνικής σημασίας στην Αλβανία για την περίοδο 2024-2027. Πρόκειται για ηλιακούς σταθμούς που θα κατασκευαστούν από την Αλβανική Εταιρεία Ηλεκτρικής Ενέργειας στο Belsh και στο Vau i Dejes, με τη μελέτη σκοπιμότητας ήδη ολοκληρωμένη και την ανάπτυξη των τεχνικών εγγράφων σε προχωρημένο στάδιο.

Τα έργα έχουν χαρακτηριστεί ως "ώριμα" και κατατάσσονται ως προτεραιότητας Α, καθώς θεωρούνται υψηλής στρατηγικής σημασίας. Ο ηλιακός σταθμός στο Belsh αναμένεται να καλύπτει περίπου το 1% της ετήσιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Παράλληλα, σχεδιάζεται η κατασκευή πλωτής φωτοβολταϊκής μονάδας στη δεξαμενή του υδροηλεκτρικού σταθμού Vau i Dejes, με εγκατεστημένη ισχύ 13,8 MWp και προϋπολογισμό 13,86 εκατ. ευρώ. Αυτή η μονάδα αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στην παραγωγή ενέργειας της περιοχής.

Η Αλβανική Εταιρεία Ηλεκτρικής Ενέργειας διαχειρίζεται ήδη τρεις υδροηλεκτρικούς σταθμούς στον Καταρράκτη του Drin, με συνολική ισχύ 1.350 MW, καθώς και μία ηλιακή μονάδα ισχύος 5 MWp στο φράγμα Qyrsaq, στο Vau i Dejes. Αυτές οι νέες μονάδες εντάσσονται στο πλαίσιο των προσπαθειών της χώρας για αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: