Νέοι ηλιακοί σταθμοί θα καλύψουν το 1% της ετήσιας παραγωγής ενέργειας της Αλβανίας

Νέοι ηλιακοί σταθμοί θα καλύψουν το 1% της ετήσιας παραγωγής ενέργειας της Αλβανίας

Δύο νέες δημόσιες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εντάσσονται στον κατάλογο των έργων εθνικής σημασίας στην Αλβανία για την περίοδο 2024-2027. Πρόκειται για ηλιακούς σταθμούς που θα κατασκευαστούν από την Αλβανική Εταιρεία Ηλεκτρικής Ενέργειας στο Belsh και στο Vau i Dejes, με τη μελέτη σκοπιμότητας ήδη ολοκληρωμένη και την ανάπτυξη των τεχνικών εγγράφων σε προχωρημένο στάδιο.

Τα έργα έχουν χαρακτηριστεί ως "ώριμα" και κατατάσσονται ως προτεραιότητας Α, καθώς θεωρούνται υψηλής στρατηγικής σημασίας. Ο ηλιακός σταθμός στο Belsh αναμένεται να καλύπτει περίπου το 1% της ετήσιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Παράλληλα, σχεδιάζεται η κατασκευή πλωτής φωτοβολταϊκής μονάδας στη δεξαμενή του υδροηλεκτρικού σταθμού Vau i Dejes, με εγκατεστημένη ισχύ 13,8 MWp και προϋπολογισμό 13,86 εκατ. ευρώ. Αυτή η μονάδα αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στην παραγωγή ενέργειας της περιοχής.

Η Αλβανική Εταιρεία Ηλεκτρικής Ενέργειας διαχειρίζεται ήδη τρεις υδροηλεκτρικούς σταθμούς στον Καταρράκτη του Drin, με συνολική ισχύ 1.350 MW, καθώς και μία ηλιακή μονάδα ισχύος 5 MWp στο φράγμα Qyrsaq, στο Vau i Dejes. Αυτές οι νέες μονάδες εντάσσονται στο πλαίσιο των προσπαθειών της χώρας για αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου