Αλβανίδα ΥΠΕΞ: Η συμφωνία για την ΑΟΖ με την Ελλάδα έληξε το 2010

Αλβανίδα ΥΠΕΞ: Η συμφωνία για την ΑΟΖ με την Ελλάδα έληξε το 2010

Απορία προκαλεί η χθεσινή δήλωση της Αλβανίδας Υπουργού Εξωτερικών Όλτα Τζάτσκα, σχετικά με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.

Ερωτηθείσα σχετικά με το τι συνέβη τα τελευταία χρόνια στο προσκήνιο, αλλά και στο παρασκήνιο της αλβανικής διπλωματίας, η Τζάτσκα δήλωσε πως η απόφαση για την ΑΟΖ με την Ελλάδα ελήφθη από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας το 2010, ενώ πρόσθεσε πως δεν υπήρξαν περεταίρω διαπραγματεύσεις.

«Η συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας ακυρώθηκε τον Μάρτιο του 2010 όταν το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε να την ακυρώσει και από εκείνη τη στιγμή δεν υπήρξαν άλλες διαπραγματεύσεις ή συνομιλίες, αλλά υπήρξε πολιτική βούληση, όταν ήρθε εδώ Υπουργός Εξωτερικών πριν από ένα χρόνο για να παραπέμψει την υπόθεση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», δήλωσε η Τζάτσκα.

Στην πραγματικότητα, το αντίθετο ισχύει.

Η κυβέρνηση Ράμα κατέβαλε μια πολυετή προσπάθεια να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Ελλάδα. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών πραγματοποιήθηκαν και στις δύο πλευρές των συνόρων, συνοδευόμενες από μια έντονη συζήτηση ενώπιον της κοινής γνώμης. Συζητήθηκαν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα σχετικά με τον τρόπο της διαπραγμάτευσης, τη σύνθεσή της, την παντοδυναμία του προέδρου, την ουσία και την μορφή των συνομιλιών κ.λπ.

Στο τέλος, οι προσπάθειες απέτυχαν. Ακόμη, δεν είναι σαφές εάν η συγκεκριμένη δήλωση της Τζάτσκα αφορά ένα στιγμιαίο λάθος, ή απλώς η ίδια επιθυμεί να ακυρώσει με το δημόσιο λόγο της όλες εκείνες τις προσπάθειες που έγιναν μέχρι σήμερα…

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου