Συμφωνία Αθήνας - Σκοπίων για την προστασία τοιχογραφιών του Αγίου Γεωργίου στο Κουρμπίνοβο

Συμφωνία Αθήνας - Σκοπίων για την προστασία τοιχογραφιών του Αγίου Γεωργίου στο Κουρμπίνοβο

Πάνω από τη λίμνη των Πρεσπών, στο Κουρμπίνοβο, βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, που χτίστηκε τον 12ο αιώνα.

Οι τοιχογραφίες αυτής της εκκλησίας, που αψήφησαν τον χρόνο ανά τους αιώνες, αποτελούν σημαντικό μέρος της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς. Η επιστήμη εκτιμά ότι είναι τα πρώτα ίχνη της Αναγέννησης στον εκκλησιαστικό διάκοσμο.

Προκειμένου να σωθούν οι τοιχογραφίες από εξωτερικές επιρροές, το Υπουργείο Πολιτισμού στα Σκόπια και την Ελλάδα υπέγραψαν συμφωνία, στην οποία περιλαμβανόταν και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών Μνημείων. Η πρόκληση για τους αναστηλωτές και από τις δύο χώρες είναι να προστατεύσουν τις τοιχογραφίες, ζωγραφισμένες τον 12ο αιώνα, με φυσικά χρώματα και υλικά.

«Το μελάνι προέρχεται κυρίως από ορυκτά της γης, λαχανικά ή ζώα. Προέρχεται επίσης από μια πολύ λεπτή σκόνη που αναμειγνύεται με ασβέστη σε νερό. Στη συνέχεια, ο ζωγράφος έβαζε το χρώμα σε φρέσκο σοβά πριν στεγνώσει ο σοβάς», αναφέρει ο Μπάμπης Αποστολίδης από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών Μνημείων.

«Από τότε που η Βόρεια Μακεδονία και η Ελλάδα υπέγραψαν τη Συμφωνία των Πρεσπών το 2017, οι διμερείς σχέσεις έχουν ομαλοποιηθεί. Ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα είναι ακριβώς η συνένωση δυνάμεων για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στην περιοχή της Λίμνης των Πρεσπών, τα νερά της οποίας σηματοδοτούν τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου